TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ OKUMA ALIŞKANLIKLARI VE OKUMAYA YÖNELİK TUTUMLARI - Eser, Rabia Sena Akbaba (My University, 2017)
Okuma, hayatın her aşamasında ihtiyaç duyulan, yeni bilgiler edinmeyi sağlayan ve zihinsel becerilerin gelişiminde bireye yardımcı olan bir dil becerisidir. Bilgi edinmenin temel yolu olan bu dil becerisi, alışkanlık haline dönüştüğünde \"okuma alışkanlığı\" kavramı ortaya çıkmaktadır. Okumanın alışkanlığa dönüşmesi için öncelikle bireyin okumayı sevmesi ve okumadan kaçınmaması gerekmektedir. Bu da bireyin okumaya karşı olumlu tutum geliştirmesi ile ilgilidir. Bu araştırmanın alışkanlıklarına yönelik tespitlerde bulunmak ve adayların okumaya yönelik tutumlarını belirlemektir. Tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmada çalışma grubu amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Fırat Üniversitesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda öğrenim gören 148 Türkçe öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Adaylara okuma alışkanlıklarının tespitine yönelik \"Kişisel Bilgi Formu\" ve Akkaya ve Özdemir'in (2013) hazırladığı likert tipli \"Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği\" uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan form ve ölçek aracılığıyla elde edilen veriler SPSS 21.0 veri analiz programı ile analiz edilmiştir. İki değişken arasındaki ilişki t-testi, ikiden fazla değişken ise tek yönlü varyans analiziyle (ANOVA) test edilmiştir. Araştırma sonucunda Türkçe öğretmeni adaylarının okumaya yönelik genel tutumlarının \"3.94\" olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Okumaya yönelik tutumların; cinsiyet, not ortalaması ve sınıf düzeyi ile olan ilişkisinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Olumlu tutum gösteren öğretmen adaylarının okuma alışkanlıklarının ise istenilen düzeyde olmaması dikkat çekici bir durumdur
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları