Düzenli kızgınlık gösteren ve göstermeyen ineklerde kan serumunda bazı mineral madde düzeyleri üzerine çalışma - Yıldız, Hamit; Öcal, Halis (My University, 2001)
Bu araştırma, düzenli östrüs gösteren ve göstermeyen ineklerde, siklus boyu kan serumu kalsiyum (Ca), çinko (Zn), bakır (Cu), potasyum (K) ve magnezyum (Mg) düzeyleri arasında bir fark olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapıldı. Çalışma (1996 yılı Haziran-Ağustos ve 1997 yılı OcakrMart) aylan arasında, toplam 16 inekte yapıldı. İnekler Prpstaglandin F-2 alfa ile senkronize edildi. Prostaglandin F-2 alfa uygulamasını izleyerek östrüs gösteren tüm hayvanlardan, yaklaşık bir siklus süresince (20-24 gün) gün aşın kan örnekleri alındıöstrüslerden ortalama 21 gün sonra kızgınlık gösteren inekler düzenli östrüs gösterenler (A grubu), kızgınlık göstermeyenler ise düzenli östrüs göstermeyenler (B grubu) olarak gruplandırıldı. A grubunda, serum Ca düzeyinin siklusun 10 (P<0.05), 16 (P<0.05) ve 22. (P<0.02); Zn düzeyinin 8 (P<0.05), 16 (P<0.01) ve 18. (P<0.02); K düzeyinin O (P<0.05), 2 (P<0.01), 6 (P<0.02), 8 (P<0.02), 10 (P<0.02) ve 18. (P<0.02) günlerinde B grubu hayvanların aynı günlerine göre yüksek olduğu belirlendi. Cu ve Mg düzeyleri yönüyle her iki grup arasında bir farkın olmadığı görüldü (P>0.05). A grubu ineklerde, siklus boyu ortalama serum Ca, Zn, K ve Cu düzeylerinin B grubu ineklerden daha yüksek olduğu belirlenirken (P<0.0005 ve P<0.05)), serum Mg değerler arasında bir farkın olmadığı (P>0.05) tespit edildi. A ve B grubu inekler kış ve yaz dönemi diye iki alt gruba ayrıldığında; B grubu ineklerin kış dönemi ortalama serum Cu, Mg ve K düzeylerinin yaz dönemine göre daha düşük olduğu (PO.0005 ve P<0.005) ancak Ca ve Zn değerlerinin mevsime göre değişmediği (P>0.05) belirlendi. A grubu ineklerde ise, kış döneminde serum Zn değerleri yaz dönemine göre yüksek (P<0.05), K değerleri ise daha düşük olarak bulundu (PO.0005), Aynı grupta serum Ca, Cu ve Mg düzeylerinin ise mevsime göre değişmediği tespit edildi (P>0.05). Sonuç olarak, düzenli östrüs gösteren ineklerde kan serumu Ca, Zn, Cu ve K gibi mineral maddelerin düzenli östrüs göstermeyen ineklere göre yüksek olduğu belirlenirken, Mg düzeyleri yönüyle bir farkın olmadığı görüldü.
Keywords: Kızgınlık; kalsiyum; inek; çinko; magnezyum; potasyum; mineraller; bakır; prostaglandinler; kızgınlık dönemi; serum