Formasyon derslerinin yeterliğine ilişkin beden eğitimi ve spor öğretmen adayı ve öğretmenlerinin görüşleri - Çoban, Bilal; Agırbas, Oztürk; Gündoğdu, Cemal (My University, 2010)
Türkiye'de Eğitim Fakülteleri tarafından yürütülmekte olan öğretmen yetiştirme programları, genel kültür, alan bilgisi ve öğretmenlik meslek bilgisi (formasyon) olmak üzere üç temel alandan oluşmaktadır. Okul ortamında kazanılan bu bilgi ve becerilerin mesleki yaşantıda yeterliliği dikkate alınması gereken bir konudur. Bu çalışma, formasyon derslerinin yeterliliği hakkında öğretmenler ve öğretmen adaylarının görüşlerini belirlemek amacı ile yapılmıştır.Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü son sınıfta okuyan ve formasyon derslerini tamamlamış olan, ülke genelinde çeşitli üniversitelerde öğrenim gören toplam 1262 öğretmen adayı ve farklı illerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak görev yapan toplam 150 öğretmenin görüşlerini belirlemek amacıyla 8 sorudan oluşan anket kullanılmıştır. Elde edilen verilere SPSS 15.0 for Windows istatistik paket programında frekans ve yüzde(%) hesaplaması yapılmıştır.Bu çalışma sonucunda, öğretmenlerin mesleki yaşantılarında formasyon derslerinin çok yeterli bulunmadığı öğretmen adaylarının ise aksi yönde bir görüşü olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin mesleki yaşantılarında belirli dönemlerde bu derslere ait bilgilerin güncellenmesi ve hatırlatılması amacı ile ilave hizmet içi eğitim programları ile formasyon derslerinin uygulanabilirliğinin ve verimliliğinin artırılabileceği düşünülmektedir.
Keywords: Öğretmenlik formasyonu; beden eğitimi ve spor öğretmenleri; öğretmenlik