ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARI İÇİN BULANIK MANTIK TABANLI KARAR DESTEK SİSTEMİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA - COŞKUN, MELEK (Fırat Üniveristesi, 2025)
Elektrikli araçların tercih edilebilirliğini artırmak için, içten yanmalı motorlu araçlara göre dezavantajlı yönlerinin giderilmesi kritik bir öneme sahiptir. Batarya maliyetlerinin düşürülerek, şarj menzillerinin ve şarj istasyon sayılarının arttırılması için daha uzun çalışmalar yapılması gerekebilir. Bu çalışma da mevcut elektrikli araç teknik özellikleri ve şarj istasyon sayıları ile elektrikli araç sürücülerine optimum sürüş rotası oluşturulması amaçlanmıştır. Bu sayede elektrikli araç kullanıcıları için sadece şehir içi kullanımında değil şehirlerarası kullanımda da konforlu bir sürüş yapılması hedeflenmiştir. Bulanık mantık kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada, belirlenen bir rota üzerinde en gelişmiş şarj istasyon altyapısına sahip dört farklı markaya ait şarj istasyonları Google Earth üzerinde işaretlenmiştir. Bulanık mantık kontrolörü tasarlanırken girdi olarak, dört farklı markaya ait tarifeler kullanılarak şarj istasyon maliyetleri, şarj istasyonlarının rotalarına olan mesafeleri ve şarj istasyonlarında şarj olma hızları kullanılmıştır. Bu girdilerle çıkış olarak, elektrikli araç kullanıcıları için rotaları üzerinde bulunan şarj istasyonları arasında en uygun şarj istasyonunun bulunması hedeflenmiştir. Bulanık mantık kontrolörü tasarlanırken MATLAB arayüzü kullanılmıştır. Tasarlanan bulanık mantık kontrolörde verilen rastgele değerlerle sistemin doğru çalıştığı gözlemlenmiştir.

In order to increase the appeal of electric vehicles, it is critical to address their disadvantages compared to internal combustion engine vehicles. Further work may be required to reduce battery costs and increase charging ranges and the number of charging stations. This study aims to create an optimal driving route for electric vehicle drivers based on current electric vehicle technical specifications and the number of charging stations. This way, the goal is to provide a comfortable driving experience for electric vehicle users not only within cities but also for inter-city use. In this study, which was conducted using fuzzy logic, four different brands of charging stations with the most advanced charging station infrastructure along a specified route were marked on Google Earth. When designing the fuzzy logic controller, four different brands tariffs were used as input to calculate charging stations costs, distances to charging station routes and charging speeds at charging stations. With these inputs, the goal was to find the most suitable charging station among those located on the routes for electric vehicle users. The fuzzy logic controller was designed using the MATLAB interface. It was observed that the system functioned correctly with the random values provided in the designed fuzzy logic controller.
An application on fuzzy logic based decision support system for electric vehicle charging stations
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği