Anbtidepresan ilaçlara bağlı erektil disfonksiyonda sildenafil kullanımı - Atmaca, Murad; Kuloğlu, Murat; Geçici, Ömer; Tezcan, A. Ertan (My University, 2001)
Amaç: Cinsel yan etkiler antidepresan tedavinin sık görülen, tedaviye uyumu olumsuz etkileyen ve son zamanlarda oldukça önem kazanan istenmeyen etkileridir. Sildenafil sitrat, siklik guanezin monofosfatın (cGMP) penis korpus kavernozumunda yıkımından sorumlu olan cGMP-spesifik fosfodiesteraz tip 5 (PDE5) enziminin selektif inhibitörüdür. Çalışmamızda çeşitli gruplardan antidepresan ilaç kullanan ve buna bağlı erektil disfonksiyon gelişen hastalarda, sildenafil sitrat kullanımının disfonksiyon üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışma grubunu, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğine Ocak 1999 ile Ağustos 1999 tarihleri arasında başvuran ve herhangi bir nedenle bir antidepresan başlanan ve erektil disfonksiyon gelişen 27 hastadan, sildenafil sitrat başlanan 18 olgu oluşturdu. Sildenafil dozu 25mg olarak başlanıp 50 ve 100 mg dozlarına çıkıldı. Tedavi öncesi ve her bir dozdaki erektil disfonksiyonun durumu Ereksiyon işlevi Uluslararası Değerlendirme Formu (ElUDF) ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 14'ünde (%77.8) ereksiyonda belirgin düzelme gözlendi. En sık gözlenen yan etkiler ateş basması (s=3) ve baş ağrısıydı (s=2). Tartışma: Çalışmanın bulguları sildenafilin antidepresan ilaç kullanımına bağlı erektil disfonksiyonda oldukça etkili ve güvenilir olduğunu ortaya koymuştur.
Keywords: İlaç değerlendirmesi; Antidepresif ajanlar; Erektil disfonksiyon; Piperazinler; İmpotans