Sezaryen Sonrası Gelişen Nekrotizan Fasiitte Bilgisayarlı Tomografinin Rolü: Olgu Sunumu - Artaş, Hakan; Demir, Ahmet; Doğan, Zeynep; Kavak, Salih Burçin; Artaş, Gökhan (My University, 2014)
Sezaryen operasyonu en sık uygulanan jinekolojik operasyondur. Nekrotizan fasiit, cilt, subkutanöz doku ve fasiaların nekrozu ile karakterize, hızla yayılan ve yaşamı tehdit eden bir yumuşak doku enfeksiyonudur. Sezaryen sonrası nekrotizan fasiit sıklığı literatürde 1.8/1000 olarak bildirilmektedir. Bu enfeksiyon, üzerindeki ciltte minimal değişiklik yapacak şekilde 2.5 cm/saate varabilen hızla yayılabilir. Mortalite ve morbitide oranları erken tanı ve tedaviye rağmen yüksektir. Bu nedenle erken tanı ve agresif tedavi şarttır. Bilgisayarlı tomografi etkilenen alanlardaki fasial kalınlaşmaları ve gaz varlığını gösterebilen ve geniş cerrahi debridman için kılavuzluk eden hızlı bir görüntüleme metodudur. Bizler burada sezaryen operasyonu sonrası nekrotizan fasiit gelişen 44 yaşındaki kadın olguyu sunmayı amaçladık.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Patoloji; Cerrahi