MATEMATİK VE GEOMETRİNİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ: EĞİTİMDE SANAL GERÇEKLİK VE METAVERSE - DOĞAN, ÜLKÜ SENA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırma, 2012–2025 yılları arasında Türkiye'de sanal gerçeklik (VR) ve metaverse teknolojilerinin matematik eğitimi alanında kullanımına ilişkin akademik çalışmaları içerik analizi yöntemiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda dijital teknolojilerin eğitimde kullanım alanı giderek genişlemekte ve bu durum, özellikle soyut kavramların öğretiminde güçlü bir araç olarak öne çıkan VR ve metaverse uygulamalarının eğitim sistemine entegrasyonunu gündeme getirmektedir. Bu kapsamda, araştırma kapsamında belirlenen tez, makale, bildiri ve kitap bölümleri; yayın yılı, türü, yöntemsel yaklaşımları, örneklem düzeyleri, veri toplama araçları, coğrafi dağılımı ve ele alınan matematiksel alt konular açısından sistematik olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, ilgili teknolojiler eğitim ortamlarında daha çok son yıllarda kullanılmaya başlanmış, metaverse uygulamalarına ise özellikle 2020 sonrasında ilgi artmıştır. Araştırma sonuçları, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerinin özellikle geometri gibi soyut konuların öğretiminde sıkça tercih edildiğini, metaverse'in ise daha çok deneyim temelli, etkileşimli öğrenme ortamları oluşturmak amacıyla kullanıldığını göstermektedir. Ayrıca, kullanılan veri toplama araçları arasında en fazla tercih edilenin doküman analizi olduğu, örneklem düzeyinde ise ortaokul ve lise öğrencilerinin öne çıktığı belirlenmiştir. Bu çalışmanın, matematik eğitiminde dijital teknolojilerin kullanımına yönelik eğilimleri ortaya koyarak, bu alanda gelecekte yapılacak araştırmalara yön vereceği ve öğretim süreçlerinin teknolojik gelişmelere uyumlu biçimde yeniden yapılandırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Sanal gerçeklik, Metaverse, İçerik analizi, Dijital dönüşüm

This study aims to examine academic studies conducted in Türkiye between 2012 and 2025 regarding the use of virtual reality (VR) and metaverse technologies in mathematics education through content analysis. In recent years, the use of digital technologies in education has significantly increased, and this development has brought forward the integration of VR and metaverse applications—especially effective in teaching abstract concepts—into educational systems. Within the scope of this research, academic resources including theses, articles, proceedings, and book chapters were systematically analyzed based on criteria such as publication year, type, research method, sample level, data collection tools, geographic region, and mathematical subtopics addressed. The findings indicate that the use of these technologies in educational environments has increased notably in recent years, with a particular rise in interest toward metaverse applications after 2020. The results show that augmented reality and virtual reality technologies are frequently preferred for teaching abstract topics like geometry, while the metaverse is predominantly used to create immersive and interactive learning environments. It is expected that this study will reveal current trends in the use of digital technologies in mathematics education and contribute to the restructuring of teaching processes in alignment with technological advancements. Additionally, the findings may provide valuable insights for future academic research in this field. Key Words: Mathematics education, Virtual reality, Metaverse, Content analysis, Digital transformation
Digital transformation of mathematics and geometry: virtual reality and metaverse in education
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Matematik