AISI 304 PASLANMAZ ÇELİĞİNİ MATKAPLA DELME İŞLEMİNDE KESME PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ - BUYTOZ, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, 90?, 118? ve 130? uç açılarına sahip HSS, TiN kaplamalı HSS ve K20 karbür olmak üzere üç farklı matkap kullanılarak, farklı ilerleme miktarı ve devir sayısı şartlarında, AISI 304 östenitik paslanmaz çeliklerin delinmesi işleminde oluşan yüzey pürüzlülüğü, takım aşınması, çıkış çapak yükseklikleri ve ölçü tamlıklarındaki farklılıklar deneysel olarak incelenmiştir. Ayrıca, numunelerin mikrosertlik değerleri ile kesicilerin taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri alınmıştır. Deneyler, Taguchi Ortogonal dizinleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Her bir ölçülen değer, bu dizin içerisinde uygun sütunlara atanmış ve Minitab R 15 paket programı yardımı ile sonuçlar analiz edilmiştir. İşleme parametrelerinin performanslar üzerindeki etkileri grafiksel olarak belirlenerek en uygun işleme şartları tespit edilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılarak, konunun ilgili literatürdeki yeri ve önemi vurgulanmıştır. İkinci bölümde paslanmaz çelikler hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, delme işlemi ve temel kavramlar tanıtılmış, dördüncü bölümde yüzey pürüzlülüğü ile ilgili bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde Taguchi deneysel tasarımı yöntemi ve yöntemin avantajlarına değinilmiş, altıncı bölümde yapılan deneysel çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. yedinci bölümde elde edilen deneysel sonuçlar tartışılarak ilgili literatür ışığında yorumlanmıştır. Sekizinci ve son bölümde, çalışma sonucunda elde edilen genel sonuçlar ve öneriler verilerek çalışma bitirilmiştir.Anahtar Kelimeler: AISI 304 östenitik paslanmaz çelik, Delme parametreleri, Taguchi metodu.

In this study, the surface roughness, tool flank wear, the exit burr heights and the dimensional accuracies of samples were experimentally investigated when drilling AISI 304 austenitic stainless steel. Three different drills, namely HSS, TiN covered HSS and K20 carbides were used during the trials with 90?, 118? and130? point angles at constant feed rates and spindle speed conditions. Additionally, the microhardness values of samples were also measured and the tool wears were studied by using scanning electron microscope (SEM). The Taguchi?s orthogonal arrays were used for experimentations. The each collected data was fixed at suitable columns and the data analysis was revealed by using Minitab R 15 package programme. The main effects of factors on responses were plotted by graphically and the optimal machining conditions were determined.In the first chapter of this study, the subject was introduced and the place and importance of the study was pointed according to relevant literature. In the second chapter, a detailed knowledge about stainless steels was given. In the third chapter, the drilling process and basic features of process were described. In the fourth chapter, the surface roughness was detailed. At the fifth chapter, the principles of Taguchi design of experiment method were mentioned while the experimental procedures were given in the sixth chapter. In the seventh chapter, the experimental results were given and discussed through the open literature. In the eighty and final chapter the general results and recommendations were given.Keywords: AISI 304 austenitic stainless steel, Drilling parameters, Taguchi method.
AISI 304 -stainless steel drill drilling in the investigation of cutting parameters
Keywords: Teknik Eğitim; Makine Mühendisliği