Myo-Elektriksel Sinyaller İle İnsansız Kara Aracının Uzaktan Kontrolü - Taşar, Beyda; Tatar, Ahmet Burak; Nazlı, Özgür; Kalkan, Osman (My University, 2020)
Bu çalışma kapsamında insansız bir kara aracının kişinin el ve parmak hareketleri ile uzaktan kontrolügerçekleştirilmiştir. Beyinden kol kaslarına iletilen ve kişinin el hareketlerini gerçekleştirmesini sağlayanElektromiyografi (EMG) sinyalleri, kişinin koluna giydiği sekiz EMG sensör içeren bileklik vasıtası ile gerçekzamanlı olarak alınmıştır. Raspberry pi 3 gömülü sistem kartı üzerinde geliştirilen sinyal işleme, öznitelikçıkarımı ve sınıflandırma algoritmaları kullanılarak anlamlandırılmıştır. Başka bir deyişle el hareketin örüntüsü(el kapama, parmak açma, serçe parmak temas, bilek dışa bükme, vs.) ile EMG sinyal grubu arasındaki ilişkilertanımlanmıştır. Anlamlandırılan her bir el hareketi araç için bir hareketi kontrol komutu (el kapama: araç ileri,parmak açma: araç dur, serçe parmağa temas: sola dönüş, bilek dışa bükme: sağa dönüş, vs.) olarakkullanılmıştır. Böylece insan – mobil araç etkileşim ağı kurulmuştur. Kurulan insan- mobil araç etkileşim ağısayesinde el hareketleri ile mobil aracın gerçek zamanlı hareket kontrolü ortalama % 92 başarı ilegerçekleştirilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Robotik