GÜNÜMÜZ REKLAMCILIĞINDA YENİ PRATİKLER; ARTIRILMIŞ GERÇEKLİKLE REKLAM UYGULAMALARI - Tıngır, Merve; Tarlakazan, Burak Erhan (Fırat University, 2024)
Teknolojik gelişmeler tüm alanları olduğu gibi, reklam ve pazarlama dünyasını da etkilemiş, geleneksel reklamcılık anlayışı dijital teknolojilerle birlikte değişime uğramıştır. Artırılmış gerçeklik uygulamaları farklı, eğlenceli, renkli, kolay erişilebilir olması vb. özelliklerinden ötürü kullanıcının dikkatini daha fazla çekmektedir. Teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte markalar, hedef kitlelerine en kısa yoldan, en çabuk ve en etkili bir şekilde ulaşmak ve tüketime teşvik etmek için artırılmış gerçeklik teknolojisini kendi ihtiyaçlarına göre kullanmaktadır. Araştırmada günümüz reklam çalışmalarında yer verilen artırılmış gerçeklik uygulamalarını incelemek üzere; nitel araştırma modeli doğrultusunda literatür taraması, gözlem ve veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Reklam faaliyetlerinde artırılmış geçeklik uygulamalarına yer veren marka ve reklamlar tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Günümüz pazarlama dünyasında artırılmış gerçeklik uygulamaları ile yapılan çok sayıda reklam çalışması ile karşılaşılmasına rağmen, alan yazında yapılan çalışmaların az olduğu görülmüştür. Bu anlamda, makalede, artırılmış gerçekliğin tanımı, tarihi, sistemleri ve reklamcılıkta kullanımı ele alınmış, yapılan reklamlar incelenmiş, elde edilen veriler değerlendirilmiş ve bu doğrultuda yapılan çalışmanın literatüre, grafik tasarımcılara ve reklamcılık sektörüne kaynak olması amaçlanmıştır.

Technological developments have affected the world of advertising and marketing, as well as all fields, and the traditional understanding of advertising has changed with digital technologies. Augmented reality applications should be different, fun, colorful, easily accessible, etc. It attracts the user's attention more due to its features. With the developments in technology, brands use augmented reality technology according to their own needs to reach their target audiences in the shortest, fastest and most effective way and to encourage consumption. To examine the augmented reality applications used in today's advertising studies; In line with the qualitative research model, literature review, observation and data collection methods were used. Brands and advertisements that include augmented reality applications in their advertising activities were determined by random sampling method. Although we encounter many advertising studies using augmented reality applications in today's marketing world, it has been observed that there are few studies in the literature. In this sense, in the article, the definition, history, systems and use of augmented reality in advertising are discussed, the advertisements are examined, the data obtained are evaluated and the study conducted in this direction is aimed to be a resource for the literature, graphic designers and the advertising industry.
New Practices in Today's Advertising; Advertising Applications with Augmented Reality
Keywords: Graphics; Augmented Reality and Games (Other); Grafikler; Artırılmış Gerçeklik ve Oyunlar (Diğer)