Elazığ merkez ve köylerindeki ilköğretim okullarındaki öğrencilerde barsak parazitlerinin yayılma sıklığı - Aksın, Nursel; İlhan, Fulya; Aksın, N. Eda (My University, 2001)
Bu çalışma, Mayıs-Haziran 2000 ayları arasında yaşları 6-8 arasında değişen sosyo-ekonomik düzeyi yüksek Elazığ merkezdeki iki ilköğretim okulunda ve sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan merkeze bağlı dört köy ilköğretim okulunda yapılmıştır. Öğrencilerdeki barsak parazitlerinin varlığını ortaya çıkarmak amacıyla, merkez ilköğretim okullarındavtoplam 234 öğrencinin (122 erkek, 112 kız), köy ilköğretim okullarında toplam 251 öğrencinin (163 erkek, 88 kız) hem dışkı hem de perianal bölge materyali selofan bant (SB) yöntemiyle alınarak incelendi. Dışkı örnekleri lugol ve flotasyon yöntemle incelendi. Elazığ merkez ilköğretim okullarında toplam 234 öğrencinin dışkı örnekleri ve SB'ların 85'inin (%36.3) muayenesinde barsak parazitiyle enfekte olduğu görüldü. Bu muayene sonucunda bulunan parazitler sırasıyla; 38 (%44.7) Eaterobius vermicularis, 19 (%22.3) Entomoeba coli, 15 (%17.6) Taenia saginata, 9 (%10.5) Giardia intestinalis, 3 (%3.5). Hymenolepisnana, l (%1.1) Ascaris lumbricoides olarak kaydedildi, Köy ilköğretim okullarında toplam 251 öğrencinin dışkı örneklerinin ve SB'ların 174'nün (%69.3) muayenesinde barsak parazitlerine rastlanıldı. Bu muayene sonucunda bulunan oranlar sırasıyla; 94 (%54) E. vermicularis, 25 (%14.3) T. saginata. 19 (%10.9) E.coli, 16 (%9.1) G.intestinalis, 8 (%4.5) H. nana, 4 (%2.2) A. lumbricoides tek parazit olarak bulunurken, 6 (%3.4) E. vermicularis ile Entamoeba coli, & (%4.5) Entomoeba cotiile T. saginata vs 4'üride (%2.2) E. vermicularis ile G. intestinalis birlikte görüldü. SB incelenmesi sonucunda, merkez ilkokullarında toplam 38(%44.7) kişide E. Vermicularis bulunurken, köy ilkokullarının SB incelenmesinde ise 94 (%54) kişide E. vermicularis'e rastlanıldı.
Keywords: Çocuk; Yaygınlık; Dışkı; Okullar; Elazığ; Paraziter hastalıklar; Bağırsak hastalıkları; parazitik