Rumex acetosella L. (Kuzukulağı)’nın In vitro Antiradikal, Antimikrobiyal, Antikanser ve Fitokimyasal Özellikleri - Keser, Fatma; Karatepe, Mustafa; Keser, Serhat; Tekin, Suat; Turkoglu, İsmail; Kaygılı, Omer; Kırbag, Sevda (My University, 2022)
Polygonaceae familyasında yer alan R. acetosella, çok yıllık otsu bir bitkidir ve Türkiye’de halk arasında sebze olarak tüketilmektedir. Bu çalışmada R. acetosella toprak üst kısımlarının etanol, su ve metanol ekstraktlarının antimikrobiyal (Escherichia coli, Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Listeria monocytogenes, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus bakterileri ve Candida albicansmaya-mantarına karşı), antiradikal (DPPH, ABTS ve OH radikallerine karşı), antikanser (insan prostat kanseri (PC-3), insan kolon kanseri (HCT-116), insan yumurtalık kanseri (A2780) ve insan göğüs kanseri (MCF 7) hücre serilerine karşı) ve fitokimyasal özellikleri (yağda çözünen vitaminler, yağ asitleri, flavonoitler,fitosteroller, fenolik asitler, toplam fenolik bileşik, toplam flavonoit ve toplam proantosiyanidinler) incelenmiştir. Sonuçlarımıza göre R. acetosella ekstraktlarının ABTS, DPPH ve OH radikali yok etme testlerinde BHT’den daha yüksek aktiviteye sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca bu bitkinin yüksek antimikrobiyal aktiviteye ve fitokimyasal içeriğe sahip olduğu, PC-3 insan prostat kanseri hücrelerine karşı etkili antikanser aktivite gösterdiği anlaşılmıştır. Aynı zamanda sunulan çalışma, R. acetosella ekstraktlarının in vitro antikanser aktivitesi ile ilgili ilk çalışma olma özelliği taşımaktadır.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi; Onkoloji; Çevre Bilimleri; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji