Doğal Pomza Kullanılarak Üretilen Betonun Yüksek Sıcaklık Altındaki Davranışı - Demirel, Bahar; Keleştemur, Oğuzhan (My University, 2010)
Bu çal??mada, çimento ile ağ?rl?kça %5, %10, %15 ve %20 oranlar?nda yer deği?tirecek ?ekilde öğütülmü? doğal pomza ile üretilen sürdürülebilir betonlar?n mekanik özellikleri üzerine yüksek s?cakl?ğ?n etkisi incelenmi?tir. 28 günlük kürünü tamamlayan numuneler laboratuar tipi f?r?nda, 1 saat süre ile 400, 600 ve 800 ºC s?cakl?ğa maruz b?rak?lm??t?r. Daha sonra numuneler f?r?n içerisinde soğutulmu?tur. Soğuyan numunelerin ağ?rl?k kay?plar?, ultrases geçi? h?zlar? ve bas?nç dayan?m? kay?plar? tespit edilerek, 20±2 ºC laboratuar ortam?nda bekleyen kontrol numunelerinin sonuçlar? ile k?yaslanm??t?r. Yap?lan çal??ma sonucunda, s?cakl?ğa maruz kalmayan numunelerde pomza katk?s?n?n çimento miktar?ndaki azalmadan dolay? bas?nç dayan?m?n? azalt?c? etki yapt?ğ? tespit edilmi?tir. Ayn? zamanda pomza ilavesi, betonlar?n birim ağ?rl?klar?n? da dü?ürmü?tür. Tatbik edilen s?cakl?k artt?kça, özellikle 400 ºC’den sonra, öğütülmü? pomza katk?l? betonlar?n bas?nç dayan?mlar?n?n, kontrol betonundan daha yüksek olduğu gözlenmi?tir. Betonda çimento ile yer deği?tirecek ?ekilde doğal pomza kullan?m? hem ekonomiklik hem de yüksek s?cakl?ğa dayan?m bak?m?ndan olumlu kazan?mlar sağlam??t?r.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Sürdürülebilir beton; Öğütülmüş pomza; Hidratasyon ürünleri