THE ROLE OF SPORTS IN SOCİAL DEVELOPMENT: A CONCEPTUAL ANALYSİS ON SOCİAL SUPPORT PROGRAM IMPLEMENTATİONS AND RECOMMENDATİONS - Karakaya, Yunus Emre (My University, 2014)
Günümüz dünyasında her alanda yaşanan çok yönlü değişimin yanında kalkınma paradigmalarıda değişim içerisindedir. Ülkeler, kalkınmada kendilerine özgü değer ve birikimlerini ortayakoyarak, ekonomik ve sosyal kalkınmayı hedeflemektedirler. Bu hedeflerden dolayı çoğu ülkedebölgeler arasındaki gelişmişlik düzeyleri en önemli problemlerden biri olarak ortaya çıkmıştır.Bu kapsamda, 2008 yılından itibaren Kalkınma Bakanlığı tarafından sosyal kalkınma amaçlıuygulanan Sosyal Destek Programı (SODES), toplumsal hayata etkin şekilde katılmaktazorluklarla karşılaşan kesimler için bir dizi fırsatlar oluşturmuştur. Program, bu kesimlerin kendineolan güvenini artırarak toplumsal yaşamın daha sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcıolmaktadır. Uygulandığı illerden başlayarak ülkede sosyal restorasyonun gerçekleşmesine katkısunmaktadır. Programın kapsadığı nüfus kesimleri, çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar,göç etmişler ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayan bireyler ve gruplar oluşturmaktadır.SODES, istihdam bileşeni , sosyal içerme bileşeni ve kültür, sanat ve spor bileşeni olmaküzere üç bileşenden oluşmaktadır. Spor boyutu kapsamında yer alan projelerin amacı, sportiffaaliyetlerin geliştirilmesi, çocukların ve gençlerin bu tür faaliyetlere yönlendirilerek yeteneklerininaçığa çıkartılması, kendilerine ve topluma yararlı alışkanlıklar kazanmalarına yardımcı olmaktadır.Bu çalışmada, SODES projesinin 2008 yılından itibaren bileşenlere, illere, kuruluş türlerine göreproje sayısı ve tutarları değerlendirilmiştir. Yine 2008 ve 2012 yılları arasında il ve bileşenlerdekispor boyutu dökümantasyon metoduyla kavramsallaştırılarak irdelenmiştir.
Keywords: Sosyal Çalışma; Kamu Yönetimi; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Sosyoloji; Spor Bilimleri