HATUNKÖY-PLAJKÖY (ELAZIĞ'IN GÜNEYDOĞUSU)CİVARINDAKİ DENİZEL SEDİMANTER VE VOLKANO SEDİMANTER KAYAÇLARIN KİL MİNERALOJİSİ VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ - DAŞ, BURHAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu tez kapsamında Elazığ İli'nin yaklaşık 30 km güneydoğusundaki Hazar Gölü'nün doğu kesimlerinde Maastrihtiyen-Alt Eosen Hazar Grubu'na ait yeşil renkli çamurtaşları ile, Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı'na ait volkanoklastitlerle ardalanmalı kırmızı renkli çamurtaşlarından alınan örneklerin tüm kayaç, kil mineralojisi ve jeokimyasal özellikleri çalışılmıştır. İnceleme alanında birimler yaşlıdan gence doğru; Üst Jura-Alt Kretase yaşlı Guleman Ofiyoliti, Maastrihtiyen-Alt Eosen yaşlı Hazar Grubu, Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı ve Pliyo-Kuvaterner, Kuvaterner yaşlı alüvyonlardır. İnceleme kapsamında optik mikroskop, X-Isınları difraksiyonu (XRD) tüm kayaç ve ve kil fraksiyonu incelemeleri, jeokimyasal analiz (ICP-AES ve ICP-MS) çalışmaları yapılmıştır. Hatunköy'de iyi bir yüzeyleme sunması dolayısıyla bu kesitten Hazar Grubu, Maden Karmaşığı'na ait örnekler alınmıştır. Hatunköy kesitinde yeşilimsi-gri renkli şeyllerden alınan örneklerde optik mikroskop çalışmalarında killi matriks içerisinde kırık ve çatlakları dolduran bant şeklinde ikincil kalsit oluşumlarına rastlanmıştır. Maden Karmaşığı'nın volkanik birimi andezit ve bazaltik özellikte olan kayaçlar ve volkanosedimanlardan oluşmaktadır. Andezitler plajiyoklaz, amfibol, piroksen, kalsit, epidot ve klorit mineralleri içerirler. Maden Karmaşığı'na ait spilitik bazalt örneği plajiyoklaz, olivin, piroksen, kalsit, epidot ve klorit mineralleri içerirler. Andezitik ve bazaltik kayaçlar serizitleşme, killeşme ve karbonatlaşma içerir.. Tüm kayaç mineralleri her iki formasyonda benzer oranlardadır. Sırasıyla feldispat, kil, kalsit ve kuvas mineralleri mevcuttur. Kil ve feldispat Maden Karmaşığı örnekleri'nde, kalsit ve kuvars Hazar Grubu örneklerinde daha yüksek oranda olmakla birlikte değerlerde birbirlerine yakın oranlar bulunmuştur. Her iki formasyonda korit ağırlıkta ve illit minerallerine rastlanılmıştır. Her iki formasyonda ve karşılaştırılan Hazar Grubu örnekleri içeren Şebken kesitinde major oksit elementler, iz elementler, nadir toprak elementleri (NTE) benzerlik sunmaktadır. Yalnızca Cr elementi Hatunköy kesitinde Maden Karmaşığı ve Şebken kesitine göre yüksek olup, buda Cr elementinin alttaki ofiyolitlerden Hazar Grubu'na gelmiş olmalıdır. Kondrit normalize diyagramlarda Hatunköy kesiti Maden Grubu örnekleri ve Şebken Hazar Grubu örnekleri çok yakındır. Zenginleşme katsayısı 10-100 arasında değişmektedir. Kuzey Amerika Şeyllerine (NASC) oranlandığında bu kayaçların hafif nadir toprak elementleri (HNTE) her üç kayaç grubu örneklerinde NASC'a göre düşüktür. Birimlerin La/Y, La/Sc, Th/Sc, Sc/Cr, Ti/Zr, Cr/Th, Zr/Hf,Cr/Ni, Th/Co, Th/Cr, U/Th, Ni/Co , V/Cr, Cu/Zn oranları benzerdir. La/Sc, Sc/Th, Co/Th oranlarına göre her üç kayaç grubunun ofiyolit ve granitlerden çok andezitlere benzediği görülmüştür. Log (SiO2/Al2O3) e karşı log (Fe2O3/K2O) oranına göre örneklerin çoğunluklA Fe'ce zengin şeyl alanına düştüğü görülebilmektedir. Zr/Sc-Th/Sc,Y/Ni-Cr/V diyagramında örnekler PAAS alanına düşmemektedir. Bunun nedeni PAAS örneklerinin kökeni kıtasal olup daha asidik karakter göstermesidir. Fe/Ti-Al/(Al+Fe+Mn) diyagramına göre örneklerde hidrotermal bir gelişim söz konusu değildir. Y-TiO2 diyagramında tüm örnekler toleyitik alana düşmektedir. Zr/Ti-SiO2 diyagramına göre Maden ve Hazar Grubu subalkalen bazalt, andezit alanına düşmekte, 1 örnek riyodasit alanına düşmektedir.

The Maastrichtian -Early Eocene Caspian green mudstones of the group this thesis covered in Elazig eastern part of the Caspian Lake , approximately 30 kilometers southeast of the city , Middle Eocene alternating with volcanoclastics of old Maden Complex red mudstone samples taken from all the rocks , clay mineralogy and geochemical characteristics were studied. Units in the study area from older to younger ; Upper Jurassic - Lower Cretaceous ophiolite Guleman Maastrichtian - Eocene Caspian Group, Middle Eocene Maden Complex and Plio- Quaternary, Quaternary alluvium. Optical microscope under examination , X-ray diffraction (XRD ) and whole rock and clay fraction studies, geochemical analysis ( ICP-AES and ICP-MS ) studies have been performed . In Hatunköy therefore do not provide a good surface in this section of the Caspian Group , samples were taken of Maden Complex . Hatunköy section of greenish-gray shale optical microscopy on samples taken from the work in the form of broken and cracks in the clay matrix band filling secondary calcite formations were encountered. Maden Complex consists of those units volcanic andesite and basaltic rocks and volkanosedim the property. Andesite plagioclase, amphibole, pyroxene, calcite, epidote and chlorite minerals they contain. Maden Complex spilitic basalt samples of plagioclase, olivine, pyroxene, calcite, epidote and chlorite minerals they contain. Sericitization andesitic and basaltic rocks contain clay minerals and carbonation .. All minerals and rocks at similar rates in both formations. Respectively, feldspar, clay minerals, calcite and Kuvås available. Clay and feldspar mining complex Instances, calcite and value although higher rates were found in samples of quartz Caspian Group rates close to each other. Both formations were encountered to the Korita weight and illite. Sebken the major elements in the cross section containing oxide formation in both samples and compared the Caspian Group, trace elements, rare earth elements (REE) offers similar. Only Cr element is higher than in the section Mining Complex and Sebk Hatunköy section, prune Cr elements of the Caspian Group must have come from the following ophiolite. Chondrite normalized diagram in the section Mining Group Hatunköy Sebk samples and samples of the Caspian Group is very close. Enrichment factor ranged from 10-100. North American shale into (NASCAR) proportion of these rocks when the light rare earth elements (HNT) was lower than the rock groups in all three NASCAR examples. The units LA / Y, La / Sc, Th / Sc, Sc / C, Ti / Zr, Cr / Th, Zr / Hf, Cr / Ni, Th / Co, Th / C, U / Th, Ni / Co, V / Cr, Cu / Zn ratio are similar. LA / Scan, Scan / The Co / The rate of ophiolite rocks and granites of each of the three groups, it was seen by many as similar to andesite. Logan (SiO2 / Al2O3) versus log (Fe2O3 / K2O) based on the ratio of the sample can be seen that mostly fall into Fe rich shale field. Zr / Sc-Th / Sc, Y / Ni-Cr / V diagrams are examples PAAS in the fall. The reason for this is that it shows the origin of continental PAAS example is more acidic. Fe / Ti-Al / (Al + Fe + Mn), a hydrothermal growth in the examples are not according to the diagram in question. All samples are tholeiitic fell in the diagram Y-TiO2. Zr / Ti-SiO2 according to diagram and Caspian Mining Group subalkaline basalt, andesite falling to the field is reduced to one example rhyodacites field.
Hatunköy - Plajköy ( Elazig southeast ) around marine sedimentary and volcano sedimants rocks clay mineralogy and geochemistry
Keywords: Jeoloji Mühendisliği