EFL.ATUN'UN BiLGi GÖRÜŞÜ - Ülger, Mustafa (Fırat University, 2007)
Eflatun, hacası Solcrates başta olmak üzere, kendinden önce yaşamış. birçok filozofun fikirlerinden istifade ederek felsefi sisteminin temel dayanağı olan "idea" düşüncesine ulaşmıştır. Ona göre, ideal varlık alemini meydana getiren idealar, tümel, zorunlu, mutlak, değişmez, ezeli ve ebedi varlıklardır. Ruh, insan bedenine girmeden önce idealar alemi ile tanışmış, ancak bedene girince sahip olduğu idealar bilgisini unutmuştur. Unutulan bu bilgiler "diyalektik yöntem" ile tekrar elde edilir, yani hatıribır. Hatıriama yolu ile elde edilen ideaların bilgisi, mutlak ve kesin bilgidir. Nesneler aleminde ise idealar aleminin aksine sürekli bir değişme ve yok oluş vardır. Bu sebeple duyular aracılığı ile elde edilen nesnelerin bilgisine güvenilemez. Tahmin, inanç, çıkarırn ve kavram olmak üzere dört tür bilgi varlığını kabul eden Eflatun'a göre, tahmin ve inanç nesneler alemi, çıkarım ve kavram ise idealar alemi ile ilgilidir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları