ZEYNEL YILMAZ KOLEKSİYONUNDA YER ALAN GÜMÜŞ ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ SİKKELERİ - YILMAZ, ZEYNEL (Fırat Üniveristesi, 2024)
Zeynel Yılmaz Koleksiyonu Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile oluşturulmuş içerisinde yüzlerce Eskiçağ Roma dönemi sikkeleri bulunan, orijinal ve tarihi değer açısından öneme sahip bir koleksiyondan oluşmaktadır. Bu koleksiyonda bulunan bir grup Antik ve Gümüş Roma dönemi sikkeleri ele alınarak incelenmiş ve detaylı olarak sikkeler hakkında bilgiler oluşturulmuştur. Sikkeler incelenmeden ilk bölümde Roma tarihi, coğrafyası ve siyasi tarihinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise Roma'nın sosyal ve kültürel yapısı, Roma İmparatorluğunun ekonomik yapısı ve mimari yapısından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde sikkelerin ortaya çıkış serüveni ve Roma sikkelerinin genel özellikleri, sikkelerin lejantları, arka ve ön yüz tasvirleri kaleme alınmıştır. Dördüncü bölüme gelindiğinde ise koleksiyonda bulunan sikkeler detaylı olarak tanımlanmış ve kronolojik sıra dikkate alınarak bir katalog haline getirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Roma, Sikke, Koleksiyon, Gümüş

Zeynel Yılmaz Collection, created with the permission of the Ministry of Culture and Tourism, consists of a collection of hundreds of Ancient Roman period coins, which has original and historical value. A group of Ancient and Silver Roman period coins in this collection were examined and detailed information was created about the coins. Before examining the coins, Roman history, geography and political history are mentioned in the first chapter. In the second part, the social and cultural structure of Rome, the economic structure and architectural structure of the Roman Empire are mentioned. In the third chapter, the adventure of the emergence of coins and the general characteristics of Roman coins, the legends of the coins, and the descriptions of the back and front sides are written. When it comes to the fourth section, the coins in the collection are described in detail and compiled into a catalog considering the chronological order. Keywords: Rome, Coin, Collection, Silver
Silver Roman Empire period coins in the Zeynel Yılmaz Collection
Keywords: Tarih