FETİHNAME-İ SULTAN MEHMED (İNCELEME - METİN) - DUMAN, RUŞAN TÜRKEN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans TeziFetihnâme-i Sultan Mehmedİnceleme-MetinRuşan TÜRKEN (DUMAN)Fırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTürk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı2006; Sayfa: X+426Bu çalışma 15.yy.'da Kıvâmû tarafından yazılmış olan Fetihnâme-i SultanMehmed adlı eser hakkındadır. Giriş kısmında eserin müellifi olan Kıvâmû'nin hayatı,kişiliği, edebi şahsiyeti ve tarihçiliği anlatılmıştır. Daha sonra eserin tek nüshası, ismi,yazılış tarihi ve konusu hakkında bilgi verilmiştir. Eserin türü olan fetihnâmelerhakkında da genel bir bilgi verilerek, müellifleri tarafından fetihnâme olarakadlandırılan belli başlı eserler de tanıtılmıştır.Birinci bölümde eser imlâ özellikleri, ses bilgisi ve şekil bilgisi bakımındanincelenmiştir. İkinci bölümde metin Latin harflerine aktarılmış, nesir kısmındakinoktalama işaretleri tarafımızdan ilave edilmiştir. Böylece eserin incelenmesinin veokunmasının daha kolay ve anlaşılır olması hedeflenmiştir.Dil özellikleri bakımından Eski Anadolu Türkçesini yansıtan ve aynı zamandatarihi olayları anlatması nedeniyle Türk dili ve tarihi bakımından önemli bir kaynakolan Fetihnâme-i Sultan Mehmed adlı eser çeşitli yönleriyle tanıtılarak ilgili kişilerinistifadesine sunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Fetihnâme, Kıvâmû, Fetihnâme-i Sultan Mehmed, Eski AnadoluTürkçesi, Tarih Yazıcılığı.

This study is about the work named Fetihname-i Sultan Mehmed written in thefifteenth century by Kıvami. In the introduction section, life, personality and literarycharacteristic of Kıvami and also his working life as a historian have been expressed.After the introduction section, some information was given about the work?s name,subject and the date of writing. And also general information was given about fetihnamewhich is the type of the work in terms of literature, and some major works that arecalled as fetihname by their authors were also introduced.In the first section, the work, Fetihname-i Sultan Mehmed, was analyzed from theaspects of dictation characteristic, phonetic and morphological properties. In the secondsection, the work has been transformed into Latin letters and punctuation marks in theprose part have been added by us; thereby, the work has been aimed to be simpler andclearer to be observed and read.The work, Fetihname-i Sultan Mehmed, which is an important resource in terms ofTurkish language and history for it reflects old Anatolian Turkish and also tellshistorical events, has been introduced with various respects in order to be benefited byconcerned people.Key Words: Fetihname, Kıvami, Fetihname-i Sultan Mehmed, Old AnatolianTurkish, History Clerkship.
Fetihname-i Sultan Mehmed (observation-text)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı