BİYOSERAMİK VE ORGANİK MALZEME ESASLI ŞEKİL HATIRLAMALI MALZEMELERİN ÜRETİLMESİ - KALAY, MÜRÜVET (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu tezde, hidroksiapatit (HAP), titanyum oksit (TiO2) ve çinko oksit (ZnO) metal oksit yarıiletken malzemeler katkılı polivinil alkol (PVA) şekil hatırlamalı mazlemeleri hazırlandı. Titanyum oksit (TiO2) ve çinko oksit (ZnO) metal oksit yarıiletkenler sol-jel ve hidrotermal metodları ile üretildi. Hazırlanan şekil hatırlamalı malzemelerin yapısal özellikleri Fourier dönüşüm kızılötesi (FTIR) spektroskopisi, diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC), taramalı elektron mikroskopisi (SEM) ve enerji dağılımı X-ışını (EDX) spektroskopisi ve UV-görünür bölge spektroskopisi teknikleriyle analiz edildi. Şekil hatırlamalı malzemlerin geri dönüşüm oran özellikleri belirlendi. HAP katkılı PVA numuneleri en iyi geri dönüşüm özelliği sergiledi. Elde edilen sonuçlar, PVA polimerinin şekil hatırlama özelliklerinin HAP biyomalzeme ve TiO2, ZnO nano malzemeler kullanılarak geliştirebileceğini gösterdi. Anahtar Kelimeler:Hidroksiapatit, biyomateryaller, biyoseramikler, şekil hatırlamalı polimerler, sol-jel metodu

In this thesis, the hydroxyapatite (HAP), titanium oxide (TiO2)and zinc oxide (ZnO) metal oxide semiconductor materials doped polyvinyl alcohol (PVA) shape memory materials were prepared. The titanium oxide (TiO2)and zinc oxide (ZnO) metal oxide semiconductors were prepared by sol gel and hydrothermal methods. The structural properties of the prepared shape memory materials were analyzed by Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy, differential scanning calorimetery (DSC), scanning electronmicroscopy (SEM) and energy dispersive X-ray (EDX) spectroscopy and UV-visible spectroscopytechniques. The recovery rate properties of the shape memory materials were determined. The HAP doped PVA samples exhibited the best recovery property. The obtained results indicate that shape memory properties of the PVA polymer can be improved using HAP biomaterial and TiO2, ZnO nanomaterials. Keywords: Hydroxyapatite, biomaterials, bioceramics, shape memory polymers, sol-gel method
Production of bioseramic and organic material based shape memory materials
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği