L- Lizin ve L- ornitinin sığır böbrek doku arginaz aktivitesi üzerine inhibisyon etkisi - Kandemir, F.mehmet; Özdemir, Necmi (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı L- lizin ve L- ornitinin sığır böbrek doku arginaz aktivitesi üzerine inhibisyon etkisini saptamaktır. Çalışmada kullanılan böbrek dokuları Elazığ’daki Elkas kesimevinden temin edilmiştir. Arginaz aktivitesini ölçmede tiyosemikarbazid-diasetilmonoksim üre (TDMU) metodu kullanılmıştır. Protein Lowry ve arkadaşlarının metoduna göre ölçülmüştür. Arginazın Km ve V max değerleri Michaelis Menten ve Linewearver- Burk grafikleriyle değerlendirilmiştir.L- lizin ve L- ornitinin sığır böbrek doku arginaz aktivitesi üzerine inhibisyon etkisi ilk kez çalışılmış ve bu amino asitler enzim aktivitesini kompetetif-nonkompetetif (karışık) inhibisyona uğratmıştır.
Keywords: Enzim aktivitesi; lizin; sığır; engelleme; proteinler; böbrekler; arginaz; ornitin