SURİYELİ ERGENLERİN DEPRESYON DÜZEYİNİ YORDAMADA PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK VE DİNİ TUTUM - CENGİZ, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle milyonlarca insan başka ülkelere göç etmek zorunda kalmıştır. Bu olumsuz durumdan en çok etkilenenler arasında 18 yaşından küçükler bulunmaktadır. Bu tezde, depresyon, psikolojik sağlamlık ve dini tutum arasındaki ilişki ele alınmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, dini tutum ve psikolojik sağlamlığın Suriyeli ergenlerin depresyon düzeyini yordayıp yordamadığını tespit etmek ile iki farklı kültürden olan Suriyeli ve Türk örneklemin depresyon, psikolojik sağlamlık ve dini tutum düzeylerinin karşılaştırılarak analiz edilmesi amaçlanmaktır. Araştırma bu yönüyle, etkileri halen hissedilen güncel bir konuyu ele alması, ele alırken bireyin yaşadığı ruhsal zorluklar ve manevi boyutunu birlikte incelemesi bakımından önemlidir. Çalışmada Elazığ'da yaşayan 13-18 yaş aralığındaki 193'ü kız, 135'i erkek Türk ve Suriyeli ergene ulaşılmıştır. Suriyeli ergenler deney grubu, Türk ergenler kontrol grubu olarak düşünülmüştür. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri II, Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (ÇGPSÖ - 12) ve Dini Tutum Ölçeği uygulanmıs?tır. Araştırmada nicel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Suriyeli ergenlerin depresyon ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında negatif ve anlamlı bir ilişki, depresyon ile dini tutum düzeyleri arasında negatif ve anlamlı bir ilişki ve psikolojik sağlamlık ve dini tutum düzeyleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları Suriyeli ergenlerde yaşın, dini tutumun ve psikolojik sağlamlığın depresyon düzeyindeki toplam varyansın yaklaşık %20'sini açıkladığını göstermektedir. Ayrıca araştırmanın bulguları literatür ışığında tartışılarak önerilerde bulunulmuştur.

Due to the civil war in Syria, millions of people had to migrate to other countries. Those under the age of 18 are among those most affected by this negative situation. In this thesis, the relationship between depression, resilience and religious attitude is discussed. In this context, the main purpose of the research is to determine whether religious attitudes and psychological resilience predict the depression level of Syrian adolescents and to analyze the depression, resilience and religious attitude levels of Syrian and Turkish samples from two different cultures by comparing them. In this respect, the research is important in that it deals with a current issue whose effects are still felt, and examines the spiritual difficulties and spiritual dimension of the individual while dealing with it. In the study, 193 female and 135 male Turkish and Syrian adolescents aged 13-18 living in Elazig were reached. Syrian adolescents were considered as the experimental group and Turkish adolescents as the control group. Personal Information Form, Beck Depression Inventory II, Child and Adolescent Resilience Scale (CARS-12) and Religious Attitude Scale were administered to the participants. Quantitative research techniques were used in the study. As a result of the analysis, a negative and significant relationship was found between depression and resilience levels of Syrian adolescents, a negative and significant relationship between depression and religious attitude levels, and a positive and significant relationship between psychological resilience and religious attitude levels. The results of the research show that age, religious attitude and psychological resilience explain approximately 20% of the total variance in the level of depression in Syrian adolescents. In addition, research findings were discussed in the light of the relevant literature and suggestions were made.
Psychological resilience and religious attitude in predicting depression level of Syrian adolescents
Keywords: Din