MENFEZLERİN PATLAYICI MADDELER KARŞISINDAKİ DAYANIMININ ÖLÇÜLMESİ VE DAYANIMINI ARTTIRMAK İÇİN YENİ METOTLAR GELİŞTİRİLMESİ - BAŞPINAR, MUHARREM (Fırat Üniveristesi, 2018)
Dünyada soğuk savaştan sonra terörizm faaliyetleri gittikçe artmıştır. Bu etki ülkemizde çok can ve mal kaybına yol açmıştır. Teröristlerin en büyük zarar verdiği yöntemlerden biriside güvenlik bölgelerindeki yol inşasında su geçişini sağlamak için yapılan menfezlerin içine patlayıcı madde yerleştirmektir. Bu tezdeki amacımız, menfezlere etki ettirilen patlama yükünü azalmaktır. Tez çalışmasında standart bir yol dolgusu altındaki menfeze patlayıcı yükü etki ettirilmiştir. Uygulanan sistemlerle aynı yükleme altında yolda oluşacak hasarlar incelenmiştir. Bu uygulamalar yol dolgusuna 20 cm aralıklarla geotekstil keçe serilmesi, büz altına büz konulması ve büz üstüne büz konulması olarak belirlenmiştir. Terör faaliyetlere maruz kalan bölgelerde yol yapımında bu uygulamaların kullanımının yapım maliyetine minimum düzeyde etki etmektedir. Uygulamalar neticesinde yolda kullanılan mevcut sistemlere göre patlayıcı etkisinin %80 oranında azalttığı görülmüştür. Çalışmada ekonomik olarak maliyeti düşük, dayanıklılık olarak yüksek sistemler geliştirmek esas alınmıştır.

Following the cold war, terrorist acts in the world have progressively increased. This effect has led to many losses of lives and properties in our country. One of the most damaging methods of terrorists is planting explosives in culverts, which are made for ensuring water flow during the construction of the road in security zones. The aim of thesis is to decrease the explosion load affecting the culverts. In the thesis, the explosive load was applied to the culvert under the enbankment of standard road. With the implemented systems, the damage that would be caused by the same load was investigated. These implementations were determined as laying geotextile felt to the road embankment with 20 cm intervals, placing concrete pipes below concrete pipes and placing concrete pipes above concrete pipes. The financial effect of using these implementations in areas subjected to terrorist acts on the construction cost is minimal. As a results of the implementations, it was observed that the effect of the explosion was reduced by 80% compared to current system used in roads. The study was based on developing systems that are low in economic cost and high in strength.
Developing new methods to increase measurement and resistance of concrete pipes, explosives, and explosives
Keywords: İnşaat Mühendisliği