PRENATAL DÖNEMDE İNSAN FÖTÜSLERİNDE TESTİSİN HİGTOGENEZİSİ ÜZERİNDE IŞIK MİKROSKOBİK ÇALIŞMALAR - GEZEN, MEHMET RIZA (Fırat Üniveristesi, 1992)
CR uzunlukları 26-355 mm. olan ( 7,5 - 40 haftalık ), 26 adet insan fötüsü üzerinde çalışıldı. Gelişme iki faza ayırd edildi. 1 - Farklılaşma öncesi faz ( 8. haftadan önce ). 2 - Farklılaşma fazı (9-40 hafta ). Teslisler gelişimin 10. haftasında birbirleri ile aynı hizada ve oval olarak karın boşluğunda bulunmakta ve gelişimin 22. haftasında sol testisin sağ teslise oranla daha aşağıda yer almaktadır. Fötal hayatın 7. ayına kadar karın boşluğunda, doğumda ise skrotum içindedirler. Teslislerin fötal hayat boyunca ortalama ağırlıkları artış gösterdi. Ortalama ağırlıklarının vücut ağırlığına yüzde oram ise yaşa paralel olarak azaldı. Teslislerin uzunluk, genişlik ve kalınlıkları yaşa paralel olarak artış bulunduğu belirlendi. Sağ ve sol testisin anatomik ölçümleri arasında önemli bir fark bulunamadı. Gonadlan saran sölemik epitel, 7,5. haftada silindirlk, 9. haftada kübik ve 18. haftadan sonra ise yassılaşmış olarak izlendi. Teslislerde 9. haftada gerçek anlamda tunika albuginea belirlendi. Tunika albuginea bağ dokusu retîkulum, ince elastik ve kollagen iplikleri içermektedir. Epitel altındaki bağ dokunun sıkı, kordlara yakın bağ dokunun ise gevşek olduğu izlendi. Bu bağ dokunun kalınlığı yaşa paralel olarak artış gösterdi. Seminifer kordlor, 7,5 haftalık embriyo gonadında belirgin olarak görülmüştür. Kordlar zayıf bir memran ile çevriliydi. Kordların çapı 9. haftada az, gelişmeye paralel olarak 18. haftaya kadar fazlalaşmış, bu haftadan sonra ise azalma göstermiştir. Kord sayılarında ise gelişmeye paralel artış saptandı. Yine gelişmeye paralel kord bazal membranl arının P.Â.S. ile daha fazla (+) reaksiyon verdiği izlendi. Fötal gelişme boyuncasemini fer kordlarda lümene rastlanılmadı. Semi m" fer kordları Sertoli ve primordiyal germ hücrelerinin oluşturduğu görüldü. Sertoli hücrelerinin yuvarlak veya oval çekirdeğe sahip, küçük hücreler olduğu belirlendi. Bu hücrelerin gelişmeyle beraber kordl ar içerisinde çoğaldığı izlendi. Primordiyal germ hücrelerinin 7,5 haftalık embriyonun gonadal blastemasında, yeni oluşmakta olan kordlann merkezinde ve kordların dışında, bulunduğu saptandı. Bu hücrelerin mitozla çoğalarak kord bazal membranına 14. haftadan sonra yerleşmeye başladıkları izlendi. Primordiyal germ hücrelerinin açık sitoplazmalı, çekirdekleri soluk boyalı olup kromatini granüler, düzensiz ve iri bir çekirdekçiğe sahip oldukları belirlendi. Bu hücrelerin sayılan yaşa paralel artış gösterdi. Primordiyal germ hücrelerinde gelişme boyunca dejenerasyon görüldü. Leydig hücreleri, intersitisyel bağ doku içerisinde kapiller ve arteriyollerin çevresinde tek tek yada gruplar halinde bulunuyorlardı. Yeni farklılaşan Leydig hücreleri oval, yuvarlak ve poligonal şekilliydi. Bu hücrelerin sitoplazmalan hafif eozinofilikti ve PAS. ile (+) reaksiyon azdı. Çekirdekleri yuvarlak, merkeze yerleşik ve soluk boyanmıştı. Çekirdekçik belirgin olarak görüldü. Olgun Leydig hücreleri poligonal şekilli olup çekirdekleri hücre kenarına yerleşmişti. Bu hücrelerde sitoplazmamn P.A.S. ile (+) reaksiyonu ve eozinofilik durumu daha belirgindi. Sitoplazmalarında lipid granüllerinin birikiminden dolayı boşluklar izlendi. Gelişmeye paralel olarak 18. haftadan sonra Leydig hücre sayılarında hızla düşüş görüldü. Dejenere Leydig hücre sayılarında yaş ile paralelolarak artış izlendi. Doğuma yakın intersitisyumda çok az olgun Leydig hücresiyle, yeni farklılaşan Leydig hücrelerine rastlanıldı. Makrofajlara, gelişimin 14. haftasından sonra intersitisyumda Leydig hücrelerinin çevresinde rastlanıldı. Bu hücrelerin sitoplazmaları P.A.S. ile (+) reaksiyon göstermekteydi. Sitoplazmaları asidofilik boyalıydı. Çekirdeklerin derince çentikli ve soluk olduğu izlendi.

Twenty six human fetuses ranging in crown-rump length from 26 to 355 mm ( ages 7,5 - 40 weeks ) were studied. Two developmental phase are distinguished. 1. The predifferentiation phase ( below 8 weeks ). 2. The differentiation phase (9-40 weeks ). At the loth week of development, the testes have been found in the abdominal cavity in which they have been just beside each other and oval shaped. At the 22nd week of development, the left testis was located lower than the right one. Testes were in the abdominal cavity until the 7th month of the fetal period and after that, they have been found to be near the scrotum. At birth, they were in scrotum. The weight of testes were increased during fetal period but the percentage of their weight related to body weight decreased with age.Also the length, width and thickness of the testes increases with age. No important differences between the left and right testes have been found. The coelemic epithel surrounding the gonads have been observed to be cylindrical at the 7,5th week, cubic at the 9th week and flattened after 18th week. A real tunica albuginea is observed in the testes of the 9 th week. Tunica albuginea has been seen as a connective tissue which includes thin reticulum, elastical and collagenic spindles. The connective tissue under the epithels has been tight in contrast with the connective tissue near the cords. The thickness of this tissue has increased parallel to the age. Seminiferous cord have been seen in the embryonic gonad of 7,5 weeks. The cords have been surrounded by a thin membrane. The diameter- 44 - of the cords were thin at the 9th week and increased at the 18th week parallel to the development and decreased after that increased number has been determined related to development. Also, parallel to the development cords reacted more positively to PAS. During the fetal development no lumen has been seen in the seminiferous cords. Seminiferous cords are composed of Sertoli and primordial germ cells. The Sertoli cells have been seen to be small cells with spherical or oval nuclei. These cells have increased in the cords by development. The primordial germ cells are found in and out of cord at 7,5 weeks old embryo but at the center of newly forming cords of gonadal blastema, increasing by mitosis, these cells have begun to locate at the cordial basal membran at the 14th week. Primordial germ cells have been observed to have pale cytoplasms. Light nucleus had granular chromatins and irregular large nucleolus. The number of these cells have increased according to the age. During the development of primordial germ cells degeneration has been observed. Leydig cells have been observed in the connective tissue around the arteriols and capillers in groups or seperately. The newly differentiated Leydig cells, were oval, spherical and polygonal with light eosinophylic cytoplasms. Positive reaction to P.A.S. with was low. Their nuclei were spherical, pale and located at the center. The nucleoli of these cells seen obviously. Nuclei of polygonal mature Leydig cells were located at the margin. Their cytoplasms were reacted more positively to P.A.S. and more eosinophilic. Some vacuoles were observed because of accumulation of lipid granules in cytoplasms. Paralellel to the development, a decreased the number of Leydig cells- 45 - have been observed after the 18th week. The degenerated Leydig cell number has increased parallel to the age. Very few mature and newly differentiated Leydig cells were observed before the period of birth. After the 14th week at the development macrophages have been observed around the Leydig cells in the interstitium. The cytoplasms of these cells reacted positively to PAS. and they are found to be acidophilic. Their nuclei been observed as pale and deeply notched.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Morfoloji; Morphology