Çocukta kompleks atmalı anal fistül - Apak, Sami; Kazez, Ahmet (My University, 2002)
Atnalı anal fistiil çocuklarda oldukça nadir görülen bir patolojidir. Derin posterior anal aralığa yerleşen apsenin, zamanla gluteal bölge ile sakrum üzerinde fistül ağızları oluşturması ile meydana gelir. Anal bölgeden uzak mutipl fistüllerle karekterizedir ve klasik fistüllerden daha kompleks bir tedavi gerektirir. Atnalı anal fistiil saptadığımız 3 yaşındaki bir kız olgu kolostomi sonrası posterior sagittal girişim uygulanarak tedavi edildi. Bir yıllık izlemde nüks saptanmadı. Çocuklarda nadir olan bu kompleks patolojinin tedavisinde posterior sagittal yaklaşımla fistülektomiyi öneriyoruz.
Keywords: Olgu sunumu; Çocuk; okul öncesi; Tedavi sonucu; Cerrahi işlemler; operatif; Rektal fistül