Ferroniyobyum ve Ferrobor İçeren Tozaltı Kaynak Tozları ile Elde Edilen Kaplamaların Mikroyapı ve Aşınma Özelliklerinin Araştırılması - Kaptanoğlu, Mustafa; Eroğlu, Mehmet (Kahramanmaras Sutcu Imam University, 2017)
Bu çalışmada, SAE 1020 çelik yüzeylerde sert dolgu kaplama elde etmek amacıyla, 4 farklı oranda ferroniyobyum ve ferrobor içeren tozaltı kaynak tozları, S1 kaynak telleri ile kombine edilerek tozaltı kaynak testlerine tabi tutulmuştur. Gerçekleştirilen kaynak testleri neticesinde; elde edilen kaplamaların mikroyapı, sertlik ve aşınma özellikleri incelenmiştir. Artan miktarlardaki ferroniyobyum ve ferroborun toz bünyesinde kullanılmasıyla elde edilen kaplama mikroyapılarında yer alan borürlerin yüzdesi artmış, sertlikler artmış ve kaplamaların aşınma kayıpları azalmıştır. En yüksek sertlikler %12 ferroniyobyum ve %10 ferrobor içeren kaynak tozu ile elde edilen kaplamada 48 HRC olarak tespit edilirken, en düşük sertlikler ise %3 ferroniyobyum ve %2.5 ferrobor içeren kaynak tozu ile elde edilen kaplamada 41 HRC olarak tespit edilmiştir.

In this study, submerged arc welding powders containing ferroniobium and ferroboron at four different rates combined with S1 welding wires subjected to the welding test with the aim of hardfacing on SAE 1020 steel surface. As a results of welding tests, microstructure, hardness and wear properties of hardfacings were investigated. With an increase in amounts of ferroniobium and ferroboron in welding powders, both percentage of boride structure located in hardfacing microstructure were increased, and the hardness increased. Therefore, the wear losses decreased. The highest hardness result was determined with the hardfacing obtained from the welding powder containing %12 ferroniobium and %10 ferroboron as 48 HRC, the lowest hardness result was determined with the hardfacing obtained from the welding powder containing %3 ferroniobium and %2,5 ferroboron as 41 HRC
Microstructure and Wear Properties of Hardfacings Obtained Using Submerged Arc Welding Powders Containing Ferroniobium and Ferroboron
Keywords: Engineering; Mühendislik