JPEG Algoritmasının Performansını İyileştirmek İçin Bir Yöntem - Artuger, Fırat; Özkaynak, Fatih (My University, 2022)
JPEG, görüntü sıkıştırma için en yaygın kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. JPEG görüntü sıkıştırma yönteminde kuantalama adımında kullanılan kuantalama tablosu önemli bir rol oynamaktadır. Kuantalama tablosu görüntünün kalitesini ve sıkıştırma miktarını önemli ölçüde belirler. Bu nedenle kuantalama tablosunun oluşturulması bir optimizasyon problemi olarak görülmektedir. Bu makalede daha etkili kuantalama tabloları oluşturulabilmesi için oran-bozulma yaklaşımı, insan görsel sistemi yaklaşımı ve meta sezgisel yaklaşımlar açıklanmıştır. Daha sonra JPEG kuantalama tablosundaki her bir değerin yerine, o değerin komşuları ortalaması alınarak yeni bir tablo elde edilmiştir. Farklı kalite faktörleri kullanılarak 5 farklı görüntü üzerinden sonuçlar test edilmiştir. Önerilen tablonun, standart JPEG tablosuna göre görüntülerin kalitesinden neredeyse ödün vermeden sıkıştırma oranını %3,52 arttırdığı tespit edilmiştir.
Keywords: Görüntü sıkıştırma; JPEG; Kuantalama tablosu