AFRİKA TOPLULUKLARINDA ÖLÜMLE İLGİLİ İNANÇ VE RİTÜELLER - Aslanoğlu, Ayhan (Fırat Üniversitesi, 2023)
Geçiş dönemlerinin sonuncusu olarak kabul edilen ölüm, tüm insanlık için kaçınılmaz bir sondur. Ölümün vermiş olduğu korku, toplumlarda ölümle ilgili çeşitli inanç ve ritüellerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Afrika yerel inançlarına göre yaşam süresi, ölüm ile sona ermez. Aksine yaşam başka bir alemde devam eder. Diğer taraftan ölüm, korkulan bir olay olsa da görünen ve görünmeyen varlıklar arasındaki iletişimin başlangıcı olarak kabul edilir. Hayat ve ölüm kavramları birbiri ile ilişkili hatta birbirini tamamlar biçimdedir. Afrika yerel inançlarının büyük bir çoğunluğu ölümü yaşam döngüsünün bir parçası olarak kabul etse de ölümün doğaüstü güçlerle bir bağlantısı olduğu üzerinde hemfikirdir. Afrika yerel inançlarında cenaze törenlerinin kurallara uygun bir şekilde yapılmasına özen gösterilir. Afrika topluluklarındaki cenaze törenlerinde farklı uygulamalar olmakla beraber birbirine benzer adetlerin de görüldüğü tespit edilmiştir. Bu çalışmada Afrika’daki birçok topluluğun ölüm ile ilgili inanç ve ritüelleri incelenecektir. Literatür taraması ile elde edilen makale verileri, Dinler Tarihinin deskriptif metodu kullanılarak yazıya geçirilmiştir.

Death, which is accepted as the last of the transition periods, is an inevitable end for all humanity. The fear of death has led to the emergence of various beliefs and rituals about death in societies. According to African local beliefs, life expectancy does not end with death. On the contrary, life continues in another realm. On the other hand, although death is a feared event, it is accepted as the beginning of communication between visible and invisible beings. The concepts of life and death are interrelated and even complementary. Although the majority of African local beliefs accept death as part of the life cycle, they agree that death has a connection with supernatural forces. In African local beliefs, care is taken to carry out funeral ceremonies in accordance with the rules. Although there are different practices in funeral ceremonies in African communities, it has been determined that similar customs are also observed. In this study, the beliefs and rituals of many communities in Africa about death will be examined. The article data obtained by the literature review were written using the descriptive method of the History of Religions.
Beliefs and Rituals Related to Death in African Communities