Kronik migrenli olgularda serum S100B ve nöron spesifik enolaz düzeylerine etki edan faktörler - Doğan, Serpil; Gönen, Murat; Kaman, Dilara; Acar, Vuslat; Taşcı, İrem (Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 2025)
Amaç: Bu çalışmada kronik migreni olan hastalarda beyinde hücresel hasarı gösteren NSE ve S100B düzeylerinde artış olup olmadığı, artış var ise tedavi sonrası klinik iyileşme ile birlikte NSE ve S100B düzeylerinde başlangıca göre değişiklik olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: X Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Kliniği’ne başvuran kronik migren tanılı 30 kişi hasta grubuna ve 20 sağlıklı gönüllü kontrol grubuna dahil edildi. Kronik migreni olan hastalar amitriptilin 75 mg/gün dozunda 3 aylık tedavi aldı. Hasta ve kontrol gruplarında çalışma başlangıcında serum NSE ve S100 B düzeyleri ölçüldü. Hasta grubunda 3 aylık amitriptilin tedavisi sonrası tekrar serum NSE ve S100 B düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Bu çalışmada kontrol grubu ile kronik migren hasta grubu arasında S100B ve NSE düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kronik migren hasta grubunda tedavi öncesi ve sonrası serum S100B ve NSE düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (tümü p > 0,05). Ancak korelasyon analizi, tedavi öncesinde S100B ve NSE düzeylerinin zayıf, pozitif, anlamsız bir korelasyon gösterdiğini ortaya koymuştur (Spearman'ın ? = 0,302, p = 0,104). Tedaviden sonra bu ilişki orta derecede pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı hale gelmiştir (Spearman'ın ? = 0,511, p = 0,004). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre nöronal hasar belirteçleri olduğuna inanılan S100B ve NSE'nin izlenmesinin, sağlıklı bireylerden farklı olarak kronik migren hastalarında tedavinin etkinliğini izlemede faydalı olabileceği düşünülmüştür.

Abstract Objective: This study aimed to investigate whether there were increases in NSE and S100B levels, which indicate cellular damage in the brain in patients with chronic migraine, and if there were increases, whether there was a change in NSE and S100B levels compared to baseline along with clinical improvement after treatment. Method: Thirty individuals diagnosed with chronic migraine who presented to the Neurology Clinic of X University Hospital were included in the patient group, and 20 healthy volunteers were included in the control group. Patients with chronic migraine received a 3-month treatment with amitriptyline at a dose of 75 mg/day. Serum NSE and S100B levels were measured in the patient and control groups at the beginning of the study. Serum NSE and S100B levels were measured again in the patient group after 3 months of amitriptyline treatment. Findings: In this study, no statistically significant difference was found in S100B and NSE levels between the control group and the chronic migraine patient group. No statistically significant difference was observed in serum S100B and NSE levels before and after treatment in the chronic migraine patient group. However, correlation analysis revealed a weak, positive, and non-significant correlation between S100B and NSE levels before treatment. After treatment, this relationship became moderately positive and statistically significant. Conclusion: Based on the results of this study, monitoring S100B and NSE, believed to be markers of neuronal damage, may be useful in monitoring the effectiveness of treatment in chronic migraine patients, unlike in healthy individuals.
Factors affecting serum S100B and neuron spesific enolase levels in cases of chronic migraine
Keywords: Neurology and Neuromuscular Diseases; Nöroloji ve Nöromüsküler Hastalıklar