Amatör İç Su Balıkçılarının Sosyo-Demografik Özellikleri: Türkiye Örneği - Atessahın, Tuncay; Cilbiz, Mehmet (My University, 2019)
Bu çalışma, iç sulardaki amatör balıkçıların bazı sosyo-demografik özelliklerini belirlemekamacıyla, sosyal bir platformda interaktif olarak yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında, 24sorudan oluşan çevrimiçi bir anket formu kullanılmıştır. Ankette amatör balıkçılara yöneltilensorular diğer çalışmalarla paralellik gösterecek şekilde hazırlanmıştır. Online ankete toplamda2045 kişi katılmış ve Türkiye’nin 71 farklı ilinden katılım gerçekleşmiştir. Ankete katılan amatörbalıkçıların büyük bir bölümünü erkek balıkçılar oluşmaktadır (%99,9). Balıkçıların meslekdağılımlarına bakıldığında işsizliğin yaygın olduğu görülmüştür (%41,7). Genelde emekli uğraşıolarak değerlendirilen olta balıkçılığının bu çalışmada emekliler arasında çok yaygınçıkmamasının sebebi olarak anketin interaktif olarak uygulanması gösterilebilir. Bu düşünceyidestekler şekilde, ankete katılanların %76,7’sı 25-46 yaş aralığındadır. Çoğunluğu (%76,7) bekârolan oltacıların, ortalama aylık gelirleri 2845 ?’dir. %51,2’sinin aylık geliri 1500-3000 ?aralığındadır. Amatör balıkçıların çoğunluğu (%40,6) lise mezunudur ve %41,5’lık kısmıüniversite (ön lisans, lisans ve yüksek lisans) eğitimi almıştır. Çalışmamıza dâhil olan amatörbalıkçıların eğitim düzeylerinin, Türkiye’nin birçok göl ve baraj gölündeki ticari balıkçılardandaha yüksek olduğu söylenebilir.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Balıkçılık; Sosyoloji