ELAZIĞ ŞARTLARINDA TROMBE DUVAR UYGULANABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ - KURTBAŞ, İRFAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Doktora Tezi ELAZIĞ ŞARTLARINDA TROMBE DUVAR UYGULANABDJRLIGININ İNCELENMESİ İrfan KÜRTBAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa:71 Bu çalışmada, Elazığ ili kış aylarına ait saatlik ortalama ışınım değerleri kullanılarak pasif ısıtmalı bir oda için üç boyutlu ve zamana bağlı ısı transferi denklemleri sayısal olarak çözülmüştür. Bu amaçla, 4x4x2.8 ebatlarına sahip 44.8 m3 hacimli bir oda göz önüne alınmıştır. Elde edilen saatlik ortalama ışınım değerleri kullanılarak toplayıcı yüzeyinde zamana bağlı, değişken ısı akısı sınır şartı uygulanmıştır. Ayrıca, üç farklı toplam ısı transfer katsayısı için saydam yüzeyde (cam) taşınım sınır şartı uygulanmıştır. Benzer olarak oda duvarlarında ve oda tavanında farklı toplam ısı transfer katsayıları kullanılarak taşınım sınır şartı, oda tabanında ise sabit sıcaklık (6 °C) smır şartı uygulanmıştır. Sayısal çalışmanın gerçeğe uygunluğunu belirleyebilmek için 1x1.2x1.2 ebatlarında bir model oda imal edilerek deneyler yapılmıştır. Tasarlanan model oda için denklem takınılan sayısal olarak çözülmüş ve deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Elde edilen verilere göre deneysel ve sayısal sonuçların son derece uyumlu olduğu görülmüştür. Çalışmanın sonunda, cam toplam ısı transfer katsayısının ve çevre sıcaklığının Nusselt sayısı üzerindeki etkisi tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Pasif ısıtma, güneş enerjisi, sayısal çözümleme, değişken ısı akısı, toplam ısı transfer katsayısı, ışınım. XII
Investigation of applicability of Trombe wall in Elazığ conditions
Keywords: Makine Mühendisliği