1,3-DİOKSALAN HALKASI İÇEREN METAKRİLAT MONOMER VE POLİMERLERİNİN SENTEZİ VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ÜNAL, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi 1,3-DİOKSALAN HALKASI İÇEREN METAKRİLAT MONOMER VE POLİMERLERİNİN SENTEZİ VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Arzu ÜNAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 56 Bu çalışmada, (2-siklopentiliden-l,3-dioksalan-4-il) metil metakrilat (SPMMA); (2-siklopentiliden- 5-hidroksimetil-l,3-dioksalan) alkolü ile metakroil klorürün piridin katalizörü yanında kondenzasyon reaksiyonu ile hazırlandı. (2-siklopentiliden-l,3-dioksalan-4-il ) metil metakrilat (poli (SPMMA)) polimeri, (2-siklopentiliden-l,3-dioksalan-4-il-metil metakrilat-ko-stiren) (poli (SPMMA-ko-ST)), (2-siklopentiliden-l,3-dioksalan-4-il-metil metakrilat-ko-akrilonitril) (poli (SPMMA-ko-AN)) kopolimerleri AIBN başlatıcısı kullanılarak 60 °C serbest radikal olarak sentezlendi. Monomer, homopolimer ve kopolimerlerin yapısı İR, İH-NMR, ^C-NMR teknikleriyle karakterize edildi. Homo ve kopolimerlerinin camsı geçiş sıcaklıkları DSC ile tayin edildi. Termal çalışmalar TGA ile yapıldı. Kopolimerizasyondaki monomerlerin reaktiflik oranlan Kelen - Tüdos ve Finemann - Ross metodları kullanılarak belirlendi. Bu yüzden poli(SPMMA-ko-ST) ve poli(SPMMA-ko-AN) kopolimerizasyonları AIBN başlatıcısı ile 1,4 - Dioksan çözücüsünde 60 °C bütün kopolimerler %12'nin altındaki dönüşümlerle yapıldı. 500 °C ye kadar yapılan ısıtma sonucunda degradasyon ürünlerinin; metakrilik asit, siklopentanon, glisidil metakrilat, (2-siklopentiliden-4-hidroksimetil-l,3-dioksalan) bileşiklerinin olduğu tespit edildi. Anahtar Kelimeler : (2-siklopentiliden-l,3-dioksalan-4-il) metil metakrilat, Termal Analiz, Reaktivite Oranları VIII
Monomer of 1,3-dioxalane ring contain methacrylate with polymers synthesis and characterization
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry