İki farklı özellikli zonlara sahip bir HVAC sisteminin modellenmesi ve denetimi - Soygüder, Servet; Alli, Hasan (My University, 2007)
Bu çalışmada, ortam sıcaklık şartları dikkate alınarak iki farklı zonlu değişken hava debili bir HVAC (Isıtma, Havalandırma ve Soğutma) sisteminin modellenmesi, sayısal benzetimi ve denetimi gerçekleştirilmiştir. Sistemin modellenmesinde sistemi oluşturan iki farklı zonun dış ortam ile taşınım ve iletim ile oluşturduğu ısı kayıpları bulunmuş olup aynı zamanda soğutma ünitesinin, fanın ve kanalların termodinamiğin I. kanunu olan ve enerji değişimini veren birinci mertebeden ısı transfer denklemleri çıkartılarak alt modeller oluşturulmuştur. Değişken hava debili HVAC sisteminin tüm modeli MATLAB/SIMULINK de oluşturularak sistemin hem PID hem de P denetmi gerçekleştirilerek sonuçlar grafikler halinde incelenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Mühendislik; Makine