Antisosyal Kişilik Bozukluğu Olan Hastalarda Periferik İnflamatuar Parametreler - Taşcı, Gülay; Kaya, Şüheda; Korkmaz, Sevda; Atmaca, Murad (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmada Antisosyal Kişilik Bozukluğu (AKB) hastalarında\rperiferik inflamatuar parametrelerden; lökosit hücre düzeyleri, kırmızı\rkan hücresi dağılım genişliği (RDW), ortalama platelet hacmi (MPV),\rnötrofil lenfosit oranı (NLO), platelet lenfosit oranı (PLO), monosit\rlenfosit oranı (MLO), bazofil lenfosit oranı (BLO) değerlerinin sağlıklı\rkontroller ile karşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır.\rYöntem: Çalışmamıza AKB tanılı 48 hasta ve hastalarla eşleştirilmiş sağlıklı\rkontrol grubunu oluşturan 52 kişi alındı. Katılımcılardan aç karnına ve\rgünün aynı saatine denk gelecek zamanlarda venöz kan örneği alındı.\rTüm katılımcılara; sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği\r(BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BIS-11),\rBuss-Durkee Saldırganlık Ölçeği (BDSÖ) uygulandı.\rSonuçlar: Hastalarda RDW ve bazofil hücre düzeyleri, kontrollerden\ranlamlı olarak yüksek idi (sırasıyla p=0,005, p=0,038). BLO, alkol kullanımı\rolan katılımcılarda kullanmayanlara göre anlamlı olarak yüksek bulundu\r(p=0,016). Diğer laboratuvar parametreleri ve MPV, NLO, PLO, MLO\rdeğerlerinde hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark saptanmadı.\rHastalarda BDÖ, BAÖ, BIS-11, motor dürtüsellik alt boyutu ve BDSÖ,\rfiziksel saldırganlık, öfke duyma, düşmanlık duyma, sözel saldırganlık alt\rboyutlarının puanları ve ölçeğin genel toplamında saldırganlık düzeyleri\rkontrollerden anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla p<0,001, p<0,001,\rp<0,001, p<0,001, p<0,001, p=0,003, p=0,001, p<0,001). Laboratuar\rparametrelerinden RDW, bazofil, monosit, lenfosit düzeyleri ile ölçekler\rarasında pozitif yönde, MPV düzeyleri ile depresyon ve dürtüsellik\rdüzeyleri arasında negatif yönde korelasyon saptandı.\rSonuç: Çalışmamızın sonucunda, AKB etyopatogenezinde inflamasyonun\retkili olabileceği düşünülmüştür. Ayrıca AKB hastalarında semptomların\rşiddeti ile RDW, bazofil gibi bazı inflamatuar parametrelerin düzeyi\rarasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Keywords: Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Hematoloji; Psikoloji; Psikiyatri