HİLMİ YAVUZ’UN “LÂNET ŞİİRLERİ” KİTABINDA METİNLERARASILIK - Karabulut, Mustafa; Sulu, Hatice (Fırat University, 2020)
Metinlerarasılık, bir metnin içerisinde başka metinlerden dolaylı veya doğrudan alıntılar yapılmasıdır. Bir sanatçının kendi metnini oluştururken önceki bir metni ödünç alması ve dönüştürmesi veya başka metinlerden yararlanmasıdır. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli isimlerinden olan Hilmi Yavuz, önceleri dönemde genellikle İkinci Yeni akımının etkisinde imge yüklü şiirler kaleme alır. Şair daha sonra gelenekle çağdaş şiir anlayışını kaynaştırarak kendine özgü bir şiir tarzı geliştirir. Hilmi Yavuz, bu kitabındaki şiirlerinde metinlerarası unsurlara çokça yer verir. Hilmi Yavuz, Lânet Şiirleri kitabında Charles Baudelaire, Thomas Mann, Paul Verlaine, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Ahmet Hâşim, Yahya Kemal, Şeyh Galip, İsmâil Mâşûkî, Hacı Bayram Veli vb. isimlere göndermeler yapar. Bu çalışmada amaç Hilmi Yavuz’un Lânet Şiirleri adlı kitabını metinlerarasılık bağlamında okumak ve yorumlamaktır.