KEMER BARAJLARIN LİNEER OLMAYAN ANALİZİ - KARATON, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi KEMER BARAJLARIN LİNEER OLMAYAN DİNAMİK ANALİZİ Muhammet KARATON Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 109 Bu çalışmada, baraj betonu davranışının kemer barajların dinamik davranışı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Barajın beton malzemesi için Drucker-Prager, William ve Warnke' nin üç parametreli beton modelleri kullanılmıştır. Sayısal uygulama olarak, baraj-temel-rezervuar etkileşimi dikkate alınarak 1992 Erzincan depreminin doğu-batı bileşeninin etki etmesi halinde Karakaya kemer barajının lineer ve lineer olmayan dinamik analizleri yapılmıştır. Temel ortamının kütlesiz ve esnek olduğu kabul edilmiştir. Sıvı ortamda oluşan hidrodinamik basınçların baraj üzerindeki etkisi eklenmiş kütle yaklaşımı kullanılarak hesaba katılmıştır. Elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmış ve lineer olmayan analizlerin önemi vurgulanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Kemer Baraj, Lineer olmayan dinamik Analiz, Drucker- Prager Modeli,William ve Warnke Modeli

II SUMMARY Masters Thesis NON-LINEAR DYNAMIC ANALYSIS OF ARCH DAMS Muhammet KARATON Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 1998, Page: 109 In this thesis, the effects of dam concrete behaviour on the dynamic response of arch dams are investigated. Modelling of dam concrete had been made by using Drucker-Prager and the three parameters concrete models of William- Warnke. For numerical application, the linear and non-linear dynamic analysis of Karakaya arch dam had been made with including the dam-foundation-reservoir interaction, subject to east-west component of 1992 Erzincan earthquake. It had been accepted that the foundation domain was massless and flexible. The effect of hydrodynamic pressures, which occur in water domain, on the dam has been taken into account by using added mass approach. The results obtained had been compared with each others, and the importance of non-linear analysis had been accented. KEY WORDS: Arch Dam, Non-linear Dynamic Analysis, Drucker-Prager Model, William and Warnke Model
Non-linear dynamic analysis of arch dams
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering