PREKANSERÖZ SERVİKS LEZYONLARINDA HPV TİP 16 VE 18'İN YERİ VE ÖNEMİ - ERKMEN, A. DENİZ (Fırat Üniveristesi, 1998)
Parafin bloğa gömülü olarak Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Elazığ Devlet Hastanesi Patoloji bölümlerinde yapılan histopatolojik değerlendirmelerinde normal, farklı derecelerde CİN (CİN 1= hafif displazi, CİN 11= orta derecede displazi, CİN 111= ileri derecede displazi/ karsinoma- in-situ) ve kanser tanısı konmuş serviks biyopsi örneklerinden 5-10 um kalınlığında 72 parafin blok örneği çalışmaya alındı. Tüm olguların parafin kesitlerinde PCR yöntemi ile HPVTip 16 ve 18 genomları arandı. Normal serviks ile CİN I tanısı konmuş olgular arasında HPV 16 yönünden istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Normal serviks ile CİN ll/lll tanısı konmuş olgular arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu ve normal serviks ile kanser tanısı almış olgularda da istatiksel olarak anlamlı fark bulundu. HPV 18 genomu bütün olgularda yapılan çalışmalarda bulunamadı. HPV 16'nın servikal kansere gidişte rolü olabileceği öne sürülebilmekle birlikte multifaktöryel bir süreç olan kanser patogenezinde tek bir değişkenle bu kanıya varmak yanlış olur. Bu tarzda bir sonuca varabilmek için çok değişkenli çalışmaların yapılması gerekmektedir. 39
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology