Endüstriyel Uygulamalarda Kullanılan Asenkron Motorlarda IE2 Verim Sınıfından IE4 Verim Sınıfına Geçiş Amaçlı Bir Çalışma - Acar, Çağlar; Soygenç, Osman Can; Ergene, Lale T. (Fırat University, 2018)
Dünya üzerinde artan nüfus büyüme oranları, insan ihtiyaçlarında artışa neden olmaktadır. Büyüyen ihtiyaçlar ile beraber, sanayiden beklentiler de artmaktadır. Tüm bu artışlar ile beraber insanoğlu gün geçtikçe daha fazla enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Artan enerji talebi ise petrol, doğal gaz, kömür vb. fosil yakıt tüketimlerinin artmasıyla karşılanabilmektedir. Endüstriyel ortamda enerji tüketimi incelendiğinde ise bu tüketimin azımsanmayacak bit kısmının elektrik motorları ve motor sistemleri tarafından tüketildiği görülmektedir. Bu motorlar içerisinde ise asenkron motorlar büyük yer kaplamaktadır. IEC, NEMA, TSE standartları ve yönetmelikleri ile, asenkron motor verimlilikleri üzerine birçok düzenleme getirilmektedir. Avrupa birliği ve Türkiye standartları; 01.01.2017’den itibaren üretilen 0,75 kW ve üzeri motorlarda minimum IE3 verim sınıfını zorunlu tutmaktadır. Bu çalışma içerisinde asenkron motor verimini artırmak üzerine kullanılabilecek tasarımsal yöntemler incelenmiş ve seçilen bazı yöntemler referans motora uygulanarak performansa dair sonuçlar ortaya konulmuştur.