FIRAT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK KAMPÜSÜ FAKÜLTE VE İDARİ BİNALARDAKİ ISI VE KONDENSASYON OLAYLARININ İNCELENMESİ - ARI, İHSAN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Binalarda, dış ortam ile iç ortamı birbirinden ayıran dış duvarlarda, iki ortam arasındaki kısmi buhar basınç farklarından dolayı, normal şartlar altında sürekli olarak bir buhar difüzyonu meydana gelmektedir. Bu çalışmada; buhar difüzyonunun yapı kabuğunda meydana getirdiği kondensasyon olaylarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk beş bölümünde; yapılarda ısısal ve nemsel olaylarla ilgili genel kavramlar, yapı kabuğunu etkileyici unsurlar, alınması gereken önlemler ve karşılaşılan sorunlar, yapı kabuğundaki ısı kaybı etkenleri ve bu etkenlerden korunma esasları, yapı kabuğunda su ve nem geçişinin kontrolü ve bu etkenlerin azaltılması için alınabilecek önlemler, yapı kabuğunda kondensasyon olaylarının tespit ve hesaplanmasında kullanılan yöntem ve standartlar konu olarak ele alınmıştır. Bölüm altı da ise TS 825 esaslarına göre Fırat Üniversitesi Rektörlük Kampusu fakülte ve idari binalardaki ısı ve kondensasyon olayları incelenmiştir. Kampus binalarının kabuk yüzey durumu, yönü, kabuğun saydamlık oranı,ve duvar kompozisyonu 3. derece iklim bölgesine uygun olmadığından ısı kayıp ve kondensasyon olayları gerçekleştiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Yapı kabuğu, buhar difüzyonu, kondensasyon, terleme, yoğuşma, ısı kaybı.

In buildings, the external walls those detaches the internal environment from the external environment a steam diffusion occurs in normal conditions because of the partial pressure difference of steam between two environment. In this study, the condensation events that occurred by steam diffusion on building cortex have intended. Study has been six parts. On the first five part of the study, the general concepts about heat and moisture events on buildings, impressive components on building cortex, the pre cautions those are necessary and meetable problems, heat-loss factors on building cortex and precaution principles from these factors, the control of the transition of water and moisture on building cortex and the takeable precautions to decrease these factors, the standards and the usable method that used for calculate and establish the condensation events on building cortex have been took as a subject. On part six, the condensation events in Fırat University Rectorship campus faculty and managerial buildings have been made according to TS 825 principles by using. The campus buildings, which are investigated, haven't been fitted to 3. grade climate area's building parameters. The heat-loss and condensation events have occurred the campus buildings cortex surface condensation, direction, the transparency rate of cortex and the composition of wall. Key Words: Buildings cortex, steam diffusion, condensation, perspirency, intensifiency and heat-loss.
The Investigation of heat and condensation events in Fırat University rectorship campus faculty and managerial
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering