Nazal cerrahi olgularında deksmedetomidin ve midazolam kullanımının koagülasyon üzerine etkileri - Karaaslan, Kazim; Gülcü, Nebahat; Yılmaz, Fahrettin; Serin, Erdinç; Çolak, Cemil; Koçoğlu, Hasan (My University, 2008)
Amaç: Deksmedetomidin sedatif ve analjezik özelliği olan bir a2 agonist ajandır. Bu çalışmada monitörize anestezik bakım (MAB) uygulanan olgularda deksmedetomidin ile midazolamın koagülasyon üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Lokal anestezi ile nazal cerrahi planlanan on sekiz-elli yaş arası, ASA I-II risk grubunda altmış olgu çalışmaya alındı. Deksmedetomidin grubunda (Grup D) 1 µg kg-1 deksmedetomidin iv yükleme dozunu takiben 0,5 µg kg-1 st-1 dozu ile devam edildi. Midazolam grubunda (Grup M) ise iv 40 µg kg-1 yükleme dozunun ardından 50 µg kg-1 st-1 dozunda midazolam infüzyonuna operasyon sonuna kadar devam edildi. Her iki grupta, operasyon öncesi (t0), operasyondan hemen sonra (t1) ve operasyon bitiminden 6 saat sonra (t2) olgulardan alınan kan örneklerinde hemoglobin (Hgb), hematokrit (Htc), trombosit (Trmb), protrombin zamanı (PZ), aktive parsiyel trombin zamanı (aPTZ), INR, protein C (PC), protein S (PS), fibrinojen ve antitrombin III (ATIII) değerleri ölçüldü. Grup içi ve gruplar arası karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Her iki grupta preoperatif değerler ile karşılaştırıldığında, hem t1 hem de t2 ölçümlerinde Hgb, Htc, aPTZ ve ATIII değerlerinde anlamlı düzeyde azalma gözlendi (p<0,05). Grup M’de t1 ve t2 fibrinojen değerlerinde operasyon öncesi değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma olmasına karşın Grup D’de her iki fibrinojen değerinde anlamlı artış saptandı (p<0,05). Gruplar arası kıyaslamada Grup M’de fibrinojen değerleri t1 ve t2’de Grup D’ye göre daha düşük idi (p<0,05). Sonuç: MAB uygulanan olgularda sedoanaljezi amaçlı deksmedetomidin veya midazolam kullanımının erken dönemde koagülasyon parametrelerinde anlamlı bir değişiklik yapmadığı kanısına varıldı.
Keywords: Midazolam; Anestezi; Anestezi; lokal; Karşılaştırmalı çalışma; Kan pıhtılaşma faktörleri; Deksmedetodimin; Nazal cerrahi işlemler