MCF?7 İNSAN MEME KANSERİ HÜCRE KÜLTÜRLERİ ÜZERİNE APELİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI: IN VİTRO BİR ÇALIŞMA - KOYUNOĞLU, FERDA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Apelin, G protein kenetli orfan apelin reseptörünün (APJ) endojen ligantıdır. Apelin' in hipotalamusta özellikle arkuat, supraoptik ve paraventriküler nükleus gibi hipotalamik alanlarda dağılım göstermesi testislerde, prostat dokusunda, meme dokusunda APJ'nin bulunması üreme sistemi üzerinde, apelinin etkilerinin olabileceğini akla getirmektedir. Apelinin etkileri bulunduğu forma göre değişiklik gösterir. Apelin' in yapısındaki 13 amino asit dizilimi tüm formlarında değişmez olduğundan, temel apelin yapısı apelin-13 olarak kabul edilmektedir.Çalışmada östrojen duyarlı meme kanseri hücre hattına (MCF?7 ) ilk aşamada, Apelin?13' ün 0.1, 1 ve 10 nM' lık konsantrasyonları, östrojen hormonunun 1, 10, 100 nM' luk konsantrasyonları uygulandı. Apelin' in 1 ve 10 nM olan dozları ile östrojen hormonunun 1, 10, 100 nM' lık dozları eş zamanlı olarak kültüre uygulanarak 24 saat süreyle inkübe edildiler ve [3-(4,5-dimetiltiazol?2-il)- difenil tetrazolium bromid] (MTT) yöntemi ile bu maddelerin etkinlikleri belirlendi.MCF?7 hücre hattına uygulanan apelin-13'ün hücre canlılığını azalttığı, östrojenin ise hücre canlılığını arttırdığı tespit edildi (p<0.05).Bu sonuçlar, MCF?7 hücrelerinde östrojen reseptör pozitif olduğundan proliferatif etkinin östrojen reseptör kaynaklı olduğunu akla getirmektedir.Anahtar Kelimeler: Apelin, MCF?7, Kanser, MTT assay, Hücre Kültürü

SUMMARYApelin is the endogenous ligand for the G-protein-coupled APJ receptor. That Apelin has been found in hypothalamic fields such as the periventricular nucleus and supraoptic nucleus of the hypothalamus and that it is seen in testicle, prostate and mammary cells suggest that apelin may be influential on productive system. Apelin varies depending on the forms on which it is influential. As the sequence of 13 amino acids in apelin can not be changed, the basic apelin structure is accepted as apelin-13.In the study, firstly, 0.1, 1 and 10 ?M concentrations of Apelin?13 and 1, 10, 100 ?M concentrations of estrogen are applied into the line of estrogen sensitive breast cancer cell ( MCF?7). Apellin 0.1, 1 and 10 ?M and estrogen hormone 1, 10, 100 ?M were simultaneously cultured and incubated for 24 hours and their effectiveness were detected by means of 3-(4,5-dimethylthiazol?2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT).It has been detected that Apelin?13 applied into MCF?7 line decreases the cell liveliness, and estrogen increases cell liveliness. (p<0.05)These results are estrogen receptor positive MCF-7 cells, is induced suggests that proliferative effects of estrogen receptor.Key words: Apelin, MCF?7, Cancer, MTT assay, Cell culture
The investigation of the effects of apelin on mcf?7 human breast cancer cell line: an in vitro study
Keywords: Biyoloji