ELAZIĞ VE TUNCELİ YÖRELERİNDE BULUNAN AV HAYVANLARINDAN BILDIRCIN (COTURNİX COTURNİX) VE KINALI KEKLİK (ALECTORİS GRAECA)'LERDE PARAZİTLERİN YAYILIŞI - KÖROĞLU, ERGÜN (Fırat Üniveristesi, 1993)
Materyalimizi oluşturan 100 adet bıldırcın (Coturnix coturnix) Elazığ yöresinden, 50 adet keklik (Alectoris graeca) ise Tunceli ve Elazığ yöresinden 1991-1992 av sezonlarında elde edilmiştir. Bu kanatlıların tüm iç organları ve vücut boşlukları helmintler ve coccidia etkenleri yönünden muayene edilmiştir. Pankreas kanallarında bulunan bir tür hariç diğer bütün türlere bu kanatlıların sindirim kanallarında rastlanmıştır. Kekliklerin % 86 'sının ve bıldırcınların ise % 49'unun çeşitli helmint türleri ve Eimeria ookistferi ile enf ekte oldukları bulunmuştur. Bıldırcınlarda bulunan türlerin Choanotaenia infundibulum (%39), Fimbriaria fasciolaris {%\), Lyruterina nigropunctata (%4), Raillietina echinobothrida (%!), R. tetragons (%2), Raillietina sp. (%1), Heterakis gailinarum (%î), Pseudaspidodera pavonis (%2), Subulura di ff erens {% 4), Eimeria baterl\%îfy, E. cotumicis (%4), E. tsunodajve E. uzura, kekliklerde bulunan türlerin ise Corrigia conigia (%10), Choanotaenia infundibulum (%4), Raillietina echinobothrlda (%10), R. tetragona (%6), Cheiliospirura spinosa (%14), Heterakis dispar (%38). H. gaJlinarum (%12), Subulura differens{%&), Seurocymea co//n/{%2), S. eurycerca (%2), Bmeria afectoreae (%18), E caucasica (%38), E cotumicis (%4), E. gonzaiezi (%4) ve E.kofoidi (%76) olduğu görülmüştür. Türkiye'de bıldırcınlarda t. nigropunctata, P. pavonis, £ 6*ie« E.tsunodaJ ve E uzura'nın; kekliklerde C. spinosa, S. colini, E. afectoreae ve E.gonzalez i 'nin; hem keklik ve hem de bıldırcınlarda ise £ cotumicis 'in varlığı ilk defa bu çalışma ile ortaya konmuştur.

A totaf of 100 quails (Coturnix coturnix) hunted from rural districts of Elazığ and 50 partridges (Alectoris graeca) from Elazığ and Tunceli province betvveen the years of 1991-1992 were used. AK intana! organs and body cavities of these birds vvere examined in terms of Helminths and Coccidİâ. Except for öne species which vvas found in pancreas canals, ali species were detected from the digestive tracts of these bifds. Eighty six per cent of the parfridges and fourty nine per cent of the quails were found to be infected with various species of Helminths and the oocysts of Eimeria. Parasites found in quails and partridges were as faflovvs: \r\qua\\s.Choanotaenia infundibulum (39%), Fimbriaria fasciolaris (1%), Lyruterina nigropunctata (4%), Raiflietlna echinobothrida(î%), R. tetragona(2%), Raiitietina sp. (\%), Heterakis gallinarum (1%), Pseudaspidodera pavonis (2%), Subulura differens (4%), Eiiherîa bateri (15%), £ cotumicls (4%), E. tsunodai (1%) and Eıızura (8%), in partridges: Conigia cömg/a (10%), Choanotaenia infundibulum (4%), Raillietina echinobothrida (10%), fl. tetragona (6%), Cheiliospirura spinosa (14%), Heterakis dispar (38%), H. gallinarum (12%), Subulura differens (î8%), Seurocymea colini (2%), S. eurycerca (2%), Eimeria alectoreae (18%), Ecaucasica (38%), £. eotumteis (4%), £ ğonzalezi (4%) and E. kofoidi (76%), in tWs study, the existence of L rûgropunctata, P. pavonis, E.baten,. E.tsunodai and E.uzura İn the quails; C. spinosa, S.colini, E.alectoreae and E.gonzalezi in the paftridges and E.cotumicis both the cjuails and parf idges wefe detected for the first time in Turkey.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine