KUR`AN-I KERİM`DE GEÇEN COĞRAFİ OLAYLARLA İLGİLİ AYETLERİN GÜNÜMÜZ COĞRAFİ BİLGİLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI - UÇAR, MERAL (Fırat Üniveristesi, 1999)
Kur'an-ı Kerim'de Geçen Coğrafi Olaylar İle İlgili Ayetlerin Günümüz Coğrafi Bilgileri İle Karşılaştırılması konulu bu araştırmamızı 3 bölüm halinde incelemeye çalıştık. Araştırmamızın birinci bölümünde Matematik Coğrafya ile ilgili konular başlığı altında evreni, evrenin yaratılışını, yaratılışın süresini, yine evrenin bir parçası olan güneş ve çeşitli gök cisimlerini hem Kur'an-ı Kerim hem de ilim açısından yorumlamayı amaçladık. Yine birinci bölümümüz de dünyamızın şekli, bu şeklinin sonucunda kazandığı özellikler ve bunların sistemli bir şekilde nasıl işlediği belirtilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde Coğrafya ile ilgili konuları toparlamaya çalıştık. Burada yüzey şekilleri ve bunların özellikleri iklim ve iklimin etkileri anlatılmıştır. Tüm canlıların yaşama ortamı olan dünyamızın birtakım fiziki özellikleri, ayrıca canlı hayatının kaynağı olan sular ve onlardan faydalanma hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Üçüncü bölümde ise ekolojik dengenin bozulmasına bağlı olarak meydana gelen çevre sorunlarını, çevrenin hızlı bir şekilde tahrip edilmesi sonucunda insanlar için nasıl bir tehlike oluşturduğu araştırmamız içinde doğal afetler başlığı altında toplamayı uygun gördük.
The Comparision with geographical knowledge of the versel of geographical events which ara written in the Kur`an
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Coğrafya; Geography; Din; Religion