Havalı güneş kolektörleri ve gizli ısı depolama yöntemi kullanılarak sera ısıtılması - Benli, Hüseyin; Durmuş, Aydın (My University, 2007)
Havalı güneş kolektörleri seralarda güneş enerjisinden faydalanımında önemli bir bileşendir. Seralarda ısı transfer proseslerine dayanan bir deneysel çalışma yapılmıştır. Çalışmada, bir serada ısıtma gereksinimleri karşılayacak güneş hava kolektörlerinin ve Faz Değiştirici Malzemelerin performansları araştırılmıştır. Sera içerisinde bulunan gizli ısı depolama tankı, faz değiştirici malzeme ile doldurulmuş, gün ışınımın olduğu saatlerde havalı güneş kolektörleri yardımıyla sera ısıtılması ve kimyasal madde şarj edilmiştir. Isı gereksiniminin daha çok olduğu gece saatlerinde ve soğuk hava durumlarında kimyasal madde deşarj edilerek depolanan ısıdan faydalanılmıştır. Çalışmada; 5 değişik yüzey geometrilerinde inşa edilmiş 10 adet havalı güneş kolektörü, hava fanı, hava akış kanalları, gizli ısı depolama tankı, kimyasal madde, ölçüm ve diğer yardımcı ekipmanlar kullanılmıştır. Deneyler, seraların ısıtma ihtiyacının olduğu Eylül ve Kasım ayları boyunca yapılmıştır. Isı depolama verimi ve kolektör verimi, kolektör basınç kaybı, kimyasal madde erime ve donma ısı yükleri bulunmuştur. Bu bölgede sera ısıtılmasında gündüz havalı güneş kolektörleri kullanımıyla sera ısıtılması gayet elverişli ve uygundur.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik; Enerji ve Yakıtlar