SİSTEMİK İNFLAMATUVAR YANIT SENDROMU VE CİDDİ SEPSİS SÜRECİNDE GHRELİN VE SİTOKİN DÜZEYLERİNİN İLİŞKİSİ - YÜCEL, TÜRKAY (Fırat Üniveristesi, 2009)
Sistemik inflamatuvar yanıt sendromu ve sepsis gibi erken tanının çok önemli olduğu ve tedaviye yanıtın yakından izlenmesi, gerektiğinde tanı konduktan sonra tedavi modellerinin değiştirilmesi gereken kritik hasta gruplarında klinisyene rehberlik edecek, duyarlı ve özgül laboratuvar testlerine ihtiyaç vardır.Sistemik inflamatuvar yanıt sendromundan ciddi sepsise ilerleyen dinamik süreçte bu döngüyü erken tanımlayabilecek belirteç bulabilmek, birçok fonksiyonu yeni keşfedilen ghrelinin insanlarda inflamatuvar süreçle olan ilişkisini ortaya koyabilmek amacıyla bu çalışmayı planladık.Çalışmamızda Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım ünitemizde, demografik yapıları birbirine yakın, ACCP/SCCM konsensus konferans kriterlerine uygun olarak SIRS tanısı almış 20 hasta, ciddi sepsis tanısı almış 20 hasta ve herhangi bir sağlık problemi olmayan 20 insandan alınan kan örneklerinde, glukoz, CRP, laktat, TNF-?, IL-1ß, IL-6 ve IL-10 düzeyleri ile desaçile ve açile ghrelin düzeyi bakılmıştır.Çalışmamızda sonuç olarak, SIRS ve ciddi sepsisli hastalarda sitokinlerden TNF-?, IL-1ß, IL-6 ve IL-10 düzeylerinin arttığı, bunlardan IL-6'nın diğer sitokinlerden farklı olarak ciddi sepsisli hastalarda SIRS'lı hastalara göre belirgin düzeyde yüksek bulunduğu, IL-6 düzeylerinin hastalıktaki kötü gidişle ilişkili olabileceği kanısına varıldı. Total ghrelin düzeylerinin ise ciddi sepsisli hastalarda SIRS'lı hastalara göre anlamlı düzeyde düşük olduğu saptandı. IL-6 ve ghrelin düzeylerinin sepsis ve ilişkili klinik tablolarda inflamatuvar sürecin basamaklarını öngörmede kullanılabileceği ancak bu konuda daha ileri çalışmaların yapılması gerekliliği sonucuna varıldı.Anahtar kelimeler: İnflamasyon, ciddi sepsis, sitokinler, ghrelin

Highly sensitive and specific laboratory tests are needed to guide clinicians in patients groups with the critical diseases such systemic inflammatory response syndrome and sepsis in which early diagnosis is very important, and according to diagnosis these situations require close monitoring response to treatment and changing treatment models when needed.In this study, we aimed to find out the marker which may define the course of systemic inflammatory response syndrome advancing to severe sepsis and to reveal the relationship between ghrelin having newly discovered functions in humans and inflammatory process.In our study, levels of glucose, CRP, lactate, deacyl and acyl ghrelin, TNF-?, IL-1ß, IL-6 and IL -10 were evaluated in the blood taken from 20 patients with similar demographic characteristics and with SIRS diagnosed according to the criteria of ACCP/SCCM consensus conference, 20 patients with severe sepsis and 20 healthy people in Department of Anaesthesiology and Intensive Care Unit, Firat University School of Medicine.As a result, we found that cytokines levels such as TNF-?, IL-1ß, IL-6, and IL-10 increased, but unlike other cytokines, especially IL-6 levels was found significantly increased in patients with SIRS and severe sepsis, and we considered that IL-6 level may be related to poor prognosis of the disease. Also we found that total ghrelin levels was lower in patients with severe sepsis when compared to SIRS. We concluded that IL-6 and ghrelin levels may be used as a predictor for the steps of inflammatory course in sepsis and related clinical tables but futher studies are needed in this matter.Keywords: Inflammation, severe sepsis, cytokines, ghrelin
Relation of ghrelin and cytokines levels in course of systemic inflammatory response syndrome advancing to severe sepsis.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon