Deneysel oluşturulan abdominal defektlerin jejunal seromüsküler pediküllü otogreft ile onarılması - Günay, C.; Sağlıyan, A.; Yaman, İ. (My University, 2003)
Bu çalışmada abdominal defektlerin kapatılmasında pediküllü seromüsküler jejunal otogreftin kullanılması amaçlanmıştır. Çalışmada toplam yedi adet sağlıklı ve erişkin köpek kullanıldı. Genel anestezi altında, median laparatomi ile karın boşluğuna girildi. Karın duvarında deneysel bir defekt (7x14 cm) oluşturuldu ve aynı büyüklükteki otojen, pediküllü jejunal segment ile onarıldı. İmplantasyondan önce, jejunal segment longitudinal bir ensizyonla açıldı ve bu segmentin mukozal katı bir bisturi ile kazındı. Sonra seromüsküler tabakası karın defekti bölgesine çekildi ve basit ayrı dikişlerle karın duvarına tutturuldu. Postoperatif altı ay süreyle takip edilen olgularda önemli bir komplikasyonla karşılaşılmadı. Yapılan histopatolojik muayenelerde jejunal otogreftin bölgeye mükemmel bir uyum sağladığı görüldü. Sonuç olarak fıtık deliklerinin kapatılmasında organizmaya uyum problemi yaratmayan ve sentetik materyallere göre kolay bulunan ve ucuz olan bu yöntemin kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Keywords: Köpek; karın; jejunum; otogreft; deneysel cerrahi; fıtık