ŞEYH SAFiYÜDDiN ERDESiLi'YE GÖRE RUH - BEDEN .iLiŞKiSiNDE HAYVANi RUHUN YERi - Erdoğan, İsmail (Fırat University, 2010)
Türk ve İslam düşünce hayatında önemli bir konuma sahip olduğunu düşündüğümüz Şeyh Safiyuddin Erdeb'ili, ayru zamanda Erdebil Tekkesi'nin de kurucusudur. Erdebill'nin fikirlerini incelediğimizde onun insanı, beden, ruh, nefs ve gönül bağlamında değerlendirdiğini görmekteyiz. Şöyle ki; insanı oluşturduğunu ileri sürdüğü bu gibi kavramlar Erdebili tarafından birbiriyle ilişkilendirilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Bu ilişkide özellikle gönül ve hayvani ruh önemli bir konumu sahiptir. Çünkü ona göre gönül, insanın Tann ile doğrudan bağlantısını sağlamakta, hayvan! ruh ise beden ile insani ruh arasındaki irtibatı gerçekleştirmektedir.
1"he Place of Animal Soul in Relation of the Spirit and the Human Body According to Sheikh Safiyuddin ArdabiJi
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları