Yükseköğretimde Acil Uzaktan Eğitime Geçilmesi Üzerine Bir Araştırma: Fırat Üniversitesi Örneği - Topçu, Damla (My University, 2025)
Uzaktan eğitim, internet ve teknolojileri kullanılarak zaman ve mekândan bağımsız olarak gerçekleştirilen bir eğitim modelidir. Acil durumlarda uzaktan eğitim, tüm eğitim kademelerinde ya da belli eğitim kademelerinde uygulanabilmektedir. 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri nedeniyle yükseköğretimde acil uzaktan eğitim modeline geçilmiştir. Bu araştırmada öğrencilerin acil uzaktan eğitime ilişkin görüşleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve fenomenolojik desen tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, Kovancılar Meslek Yüksekokulu’nda bulunan ve acil uzaktan eğitimi deneyimleyen öğrencilerden oluşmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak farklı bölümlerdeki öğrenciler ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler metin haline getirildikten sonra kodlanmış ve temalar belirlenmiştir. Araştırmanın temaları; acil uzaktan eğitimin avantajları, acil uzaktan eğitimin dezavantajları. öğrencilerin derslere katılmama nedenleri ve acil uzaktan eğitimde yaşanılan sorunlar şeklindedir. Araştırmada uzaktan eğitimin zaman ve mekân sınırsızlığı, maliyetin düşüklüğü, rahatlık, zaman tasarrufu gibi yönlerden avantajlı ancak verimsiz, öğretici olmama, etkileşimin olmaması ve kendini açıkça ifade edememe gibi yönlerden de dezavantajlı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin tamamının düzenli olarak derslere katılmadığı ve bunun nedenlerinin de zorunluluğun olmaması, internet kısıtlılığı, depremzede olma ve ev ortamının verdiği odaklanma sorunu olduğu görülmektedir. Öğrencilerin uzaktan eğitimde internetin kısıtlı olması, birtakım teknik aksaklıkların yaşanması, verilen derslerin etkili olmaması ve odaklanamama gibi problemler yaşadığı da araştırma kapsamında elde edilen bir diğer sonuçtur.
Keywords: Öğrenci; Üniversite; Uzaktan eğitim; Deprem