SOSYAL KONUTLARIN TÜRKİYE’NİN KONUT POLİTİKALARI İÇERİSİNDEKİ YERİ VE TOKİ’NİN SOSYAL KONUT UYGULAMALARI - Akalın, Mehmet (Fırat University, 2016)
Bu çalışmada Türkiye’de yoksulların barınma ihtiyacının giderilebilmesine yönelik olarak geliştirilenpolitikalar ve sosyal konut uygulamaları anlatılmaktadır. Bu kapsamda Cumhuriyet Dönemi’nden itibarenTürkiye’deki konut politikaları dönemlere ayrılarak incelenmiştir. Ayrıca Ak Parti hükümetleri dönemindeyetkileri genişleterek inşaat sektörünün başat aktörü haline gelen Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) sosyalkonut üretimindeki rolü üzerinde durulmuştur. Ürettiği sosyal konutların yeterliliği sıkça eleştiri konusuedilen TOKİ’nin gerçekleştirdiği projeler nicel ve nitel veriler ışığında değerlendirilmiştir. Son olarak isetanımlanması ve uygulanması arasında çelişkiler bulunan TOKİ sosyal konutlarına ilişkin olarak politika veuygulama önerilerinde bulunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Sosyal Konut, Konut Politikası, TOKİ, Yoksul Konutları.