TİP 2 DİABETES MELLİTUS HASTALARINDA NEUROGENİN 3 VE SIRTUİN 1 GEN POLİMORFİZMİ VE GEN EKPRESYONU'NUN PATOGENEZDEKİ ROLÜNÜN İNCELENMESİ - ÖNALAN, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Diabetes Mellitus (DM) tüm dünyada en sık rastlanan endokrin hastalıklardan biridir. İnsülin hormon sekresyonu ve insülin etkisinin azlığı sonucu karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında bozukluklara yol açan kronik metabolizma hastalığıdır. DM; pankreasın salgıladığı iki hormondan biri olan insülinin salgılanmaması, yetersizliği veya etkisizliği sebebi ile kan şeker düzeyinin normalin üzerinde bulunması sonucu teşhis edilir. SIRT-1 geni, glukoneogenez geninin indüksiyonunda ve glikolitik genin regresyonunda gereklidir. Yapılan çalışmalara göre SIRT-1 geni iskelet kasında insülin duyarlılığının geliştirilmesinde önemli bir rol oynar. Pankreatik adacık hücre diferansiyasyonu ve rejenerasyonu için temel helix-loop-helix transkripsiyon faktörü neurogenin 3 (Ngn3) kritik role sahiptir. Elde edilecek sonuçlarla Tip 2 DM hastalığına yatkınlık, Tip 2 DM hastalarında tedavinin etkinliği ve bunlara yönelik tedbirlerin alınması amaçlanmıştır. Bu çalışmada Neurogenin 3 ve SIRT-1 Gen polimorfizmi ve ekspresyonu ile Tip 2 DM hastalığına yatkınlık, tedavide etkinliği ve kontrol arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu çalışma Elazığ ili civarındaki Tip 2 DM tanısı almış 30 yaş üzeri gönüllü ve sadece oral antidiyabetik tedavi alan 10 erkek ve 10 bayan ve ilaç tedavisi almayan gönüllü 10 erkek ve 10 bayan toplam 40 hasta ve 30 yaş üzeri gönüllü 20 erkek ve 20 bayan toplam 40 kişilik kontrol grubu alındı. Çalışma gruplarında rutin kan tetkiklerine ek olarak Neurogenin 3 (Ngn3) ve Sirtuin1 (SIRT-1) gen polimorfizmi ve gen ekspresyonu çalışıldı. Çalışmamızda Tip 2 DM (n=40) ve kontrol (n=40) grupları SIRT1 rs7895833 geni ve Ngn3 rs4536103 gen bölgesi polimorfizmleri açısından karşılaştırıldı. SIRT1 rs7895833 ve Ngn3 rs4536103 gen bölgesi polimorfizimi oranları açısından bu iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu (p=0,383). Sirtuin1 rs7895833 ve Ngn3 rs4536103 ekspresyon düzeyleri ve Tip 2 DM durumu ile SIRT1 rs7895833 ve Ngn3 rs4536103 gen polimorfizmleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilemedi. Fakat daha önce yapılan bazı çalışmalarda bu parametreler arasında ilişki tespit edilmiştir. Çalışmamız bölgemizde bu konuda yapılan ilk çalışma olması açısından önemlidir. Sonuç olarak; SIRT1 rs7895833 ve Ngn3 rs4536103 SNP bölgeleri expresyonu ve polimorfizmi açısından Tip 2 DM ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Fakat her iki gen expresyonu ile BMI arasında negatif korelasyon tespit edilmiştir. Yapılan fonksiyonel çalışmaların yanında SIRT1'in genetik ve farmakolojik olarak inhibisyonunun insülin direncini indüklemesi ve Ngn-3'ün pankreas öncülünden beta hücreye dönüşümde önemli bir kritik rol üstlenmesi gelecekteki yeni nesil farmasotiklerin Ngn-3 ve SIRT 1 ekspresyonunu negatif veya pozitif olarak etkileyen yolakların hedef olarak kullanacaklarını göstermektedir. Sirtuin1 ve Ngn3 geni polimorfizmi genotip oranlarını ortaya koyması bakımından ilerde yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Tip 2 DM, SIRT1 polimofizm, Ngn3 polimorfizm, SIRT1 ekspresyonu, Ngn3 ekspresyonu

Diabetes Mellitus (DM) is one of the most common endocrine diseases in the world. As a result of insulin hormone secretion and the shortage of insulin effect, it is a chronic metabolism disease causing disorders in carbohydrate, protein and fat metabolism. DM is diagnosed through determining the blood glucose level above normal due to the failure, shortage or ineffectiveness in secreting insulin which is one of the two hormones secreted by pancreas.SIRT-1 gene is necessary for the induction of gluconeogenesis gene and the regression of glycolytic gene. The studies in literature report that SIRT-1 gene plays an important role in the development of insulin sensitivity in skeletal muscle.Neurogenin 3 (Ngn3), the basic helix-loop-helix transcription factor, has a critical role for pancreatic islet cell differentiation and regeneration. Through the obtained results, the susceptibility to Type 2 DM disease and the effectiveness of the treatment in Type 2 DM patients are aimed to be examined and measures for them are aimed to be taken. The presents study examines the susceptibility to Type 2 DM disease, the effectiveness of treatment and its relation with control through Neurogenins 3 and SIRT-1 Gene polymorphism and expression.The present study included volunteered 40 patients who live around Elazığ Province, who were diagnosed with Type 2 DM and who aged over 30 years (10 male and 10 female who received only oral anti-diabetic treatment and 10 male and 10 female who received no medication) and volunteered 40 individuals in control group (20 male and 20 female) who aged over 30 years. In the study groups, in addition to routine blood examinations, Neurogenins 3 (Ngn3) and Sirtuin1 (SIRT-1) gene polymorphism and gene expression were examined. The study compared Type 2 DM (n=40) and control (n=40) groups in terms of SIRT1 rs7895833 gene and Ngn3 rs4536103 gene area polymorphisms. There was no significant difference between these two groups in terms of SIRT1 rs7895833 and Ngn3 rs4536103 area gene polymorphisms rates (p=0,383). The study determined no significant difference between SIRT1 rs7895833 and Ngn3 rs4536103 expression levels, and Type 2 DM state, and between SIRT1 rs7895833 and Ngn3 rs4536103 gene polymorphisms. However, some of previous studies determined relationship between these parameters. The present study is important for being the first to examine this subject in the study area. In conclusion, the study determined no significant difference between Type 2 DM and control groups in terms of the expression and polymorphism of SIRT1 rs7895833 and Ngn3 rs4536103 SNP areas. However, a negative correlation was determined between both two gene expression and BMI. In addition to the functional studies conducted, genetical and pharmacological inhibition of SIRT1 induces insulin resistance and plays a significant role in the transformation of Ngn-3 from pancreas precursor to beta cell, which all indicates that new generation pharmaceutics in future will be used is the target of pathways negatively or positively affecting Ngn-3 and SIRT 1 expression. Sirtuin1 and Ngn3 gene polymorphism is thought to contribute future studies since it reveals genotype rates. Keywords: Type 2 DM, SIRT1 polymorphism, Ngn3 polymorphism, SIRT1 expression, Ngn3 expression
In patients with type 2 diabetes mellitus neurogenin 3, the sirtuin 1 gene expression and polymorphism
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları