Minimum yüzey pürüzlülüğü koşulu için delme parametrelerinin genetik algoritma ile optimizasyonu - Tosun, Nihat; Tosun, Gul (My University, 2004)
Ekonomik ve kaliteli ürünler, talaşlı imalatın ana hedefleri arasındadır. Önceden belirlenen bir takim-iş parçası çifti için optimum kesme şartlarının belirlenmesi imalat kalitesini yükselteceği gibi imalatın ekonomisini de sağlar. Metal kesme işlemlerinde kesme şartlarının seçimi genelde makine operatörünün tecrübesine bağlıdır. Tecrübeli bir operatör için bile optimum değerleri tespit etmek zordur. Bu çalışmada, değişik delme parametrelerine bağlı olarak iş parçası yüzey pürüzlülüğünü minimize etmek için delme parametrelerinin optimizasyonu yapılmıştır. Delme deneyleri, farklı devir sayısı, ilerleme hızı ve matkap uç açılarında yapılmıştır. Deneylerde, takım olarak 5 mm çapında karbür matkaplar ve iş parçası olarak %17 SiC partikülle takviyelendirilmiş 2124 Al kompozit kullanılmıştır. Deneylerden elde edilen sonuçlar kullanılarak regresyon analiz yöntemi ile yüzey pürüzlülüğünün matematiksel modeli elde edilmiştir. Daha sonra bu model ve genetik algoritma kullanılarak, minimum yüzey pürüzlüğü için delme parametrelerinin optimizasyonu yapılmıştır.
Keywords: Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; İmalat Mühendisliği